Са циљем промоције значаја безбједности хране у предшколским установама и основним школама, службеници Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине у Мостару су данас одржали прикладно предавање на којем су представљена основна правила која помажу у спречавању болести које се преносе храном кроз правилно руковање, припрему и чување хране. На предавању је учествовало 30 одгајатеља у предшколским установама и наставника у основним школама са подручја Мостара, а одржано је у склопу кампање “Дани срца у Мостару 2025” коју спроводи Спортски савез Града Мостара.
У уводном обраћању учесницима предавања, др.сци. Санин Танковић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, истакао је важност одгајатеља и наставника у стјецању правилних хигијенских навика у поступању са храном код дјеце предшколског узраста и почетних разреда основне школе.
Уз концепт „Пет кључева за безбједнију храну“ који је развила Свјетска здравствена организација, са учесницима су подијељене информације и препоруке релевантних домаћих и међународних организација за поучавање дјеце о очувању хигијене и здравствене исправности хране.
Осим тога, представљене су двије информативне кампање, #Safe2Eat и #PlantHealth4life, које Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА) спроводи у сарадњи с Агенцијом за безбједност хране Босне и Херцеговине.
Усвајање правилних навика приликом поступања са храном у дјетињству може имати веома значајан утицај на превенцију болести које се преносе храном. Према подацима Свјетске здравствене организације, око 420 000 људи у свијету годишње умире због посљедица болести узрокованих контаминираном храном, од чега је 40 %, односно 125 000 дјеце млађе од пет година.
Безбједност хране је заједничка одговорност влада, произвођача и потрошача. Сваки појединац може допринијети да храна коју конзумирамо буде безбједна и да не наштети нашем здрављу.







