Представници Института за хигијену и технологију меса и Ветеринарског факултета посјетили Агенцију

Делегација Института за хигијену и технологију меса и Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву посјетила је 23. јула 2021. године Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине. Том приликом, др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине одржао је радни састанак са др Весном Ж. Ђорђевић, директорицом Института за хигијену и технологију меса и проф.др. Мухамедом Смајловићем, деканом Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву.

Директор Хајрић је упознао госте са радом и надлежностима Агенције за безбједност хране БиХ, сa акцентом на редовним активностима које се спроводе у склопу процеса процјене ризика и управљања ризиком, чији је крајњи циљ заштита здравља и интереса потрошача.

У фокусу разговора биле су могућности научне и техничке сарадње Агенције, Института и Ветеринарског факултета у развоју и имплементацији међународних пројеката.

На састанку су такође размијењене информације о раду Института и Ветеринарског факултета, те су изнесена мишљења о неколико значајних тема из области безбједности хране, као што су службене контроле резидуа пестицида и адитива у храни. Посебно је истакнут значај лабораторијског испитивања хране са циљем откривања и превенције патворења хране, што је један од великих изазова са којима се суочавају надлежне институције за безбједност хране на националном и глобалном нивоу.

Уз директора, уиме Агенције састанку су присуствовали др.сци. Драган Брењо, шеф Одсјека за сертификацију и означавање хране и Армин Чолаковић, шеф Одсјека за генетички модификоване организме (ГМО) и храну за животиње.