Физичко раздвајање млијечних производа од производа биљног поријекла који не садрже млијеко и допуштене састојке млијека, али својим називом асоцирају на млијечне производе (биљно млијеко, биљни јогурт, биљни сир, биљни маслац), те досљедна примјена Правилника о пружању информација потрошачима о храни, допринијели би сузбијању обмањујућих пракси које потрошаче доводе у заблуду у погледу састава и својстава наведених производа. То је један од закључака округлог стола на тему „Декларисање и раздвајање производа биљног и животињског поријекла у продавницама“ одржаног 10. јуна 2025. године у Спољнотрговинској комори Босне и Херцеговине у Сарајеву. Уиме Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, округлом столу присуствовали су директор Санин Танковић и сарадница Марија Јукић-Грбавац.
Циљ округлог стола био је окупљање експерата, релевантних институција, привредника, трговачких ланаца и увозника како би се сагледали проблеми, размијениле добре праксе Европске уније у овој области, те донијели закључци који ће подстакнути доношење мјера за раздвајање ових производа на полицама у трговинама, као и подизање свијести крајњег потрошача о значају декларисања производа и разлици назива између биљног и животињског производа.
Представници Агенције за безбједност хране БиХ презентовали су легислативу у Босни и Херцеговини и ЕУ о означавању производа биљног и животињског поријекла, након чега се развила дискусија о тренутном стању на тржишту Босне и Херцеговине.
Наглашено је да општи принцип установљен у генералном стандарду за примјену млијечних термина јест да су „млијечни термини“ резервисани искључиво за млијеко и млијечне производе, тако да производи који не садрже млијеко или допуштене састојке млијека, а користе млијечне термине, нису у складу са наведеним стандардом.
Прецизније декларисање производа биљног поријекла обезбјеђује минимизирање могућности обмањивања потрошача и самим тим испуњава међународне трговинске обавезе, док са друге стране, потрошач лакше препознаје јединствене нутритивне вриједности млијечних производа и њихових доказаних здравствених користи.
Осмишљавање и имплементирање напријед наведене проблематике резултоват ће учесталијим евалуацијама прехрамбених производа добивених новим технологијама, чиме ће се потрошачи засигурно заштитити од имитацијских производа, што би као посљедицу имало поштенију трговачку праксу, те тиме враћање повјерења у квалитет и храњиву вриједност хране, коју потрошач очекује, у конкретном случају купујући млијечне производе.
Директор Агенције изјавио је да ће подржати све закључке округлог стола, те ће Агенција, у оквиру својих надлежности, припремити одговарајуће прописе којим ће прецизирати начин декларисања биљних производа, како не би било обмањујућих ознака које би код крајњег потрошача могле произвести погрешан дојам о њиховом саставу у било којем погледу.