Руководство Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву посјетило Агенцију за безбједност хране БиХ

Руководство Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву предвођено проф.др. Мухамедом Смајловићем, деканом, боравило је 8. јула 2020. године у службеној посјети Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине гдје је одржан састанак сa др.сци. Џемилом Хајрићем, в.д. директора и др.сци. Слободаном Дојчиновићем, в.д. замјеника директора Агенције.

Разговарано је о досадашњој сарадњи Агенције и Ветеринарског факултета, а представници двију институција размијенили су мишљења и о могућностима спровођења заједничких активности у предстојећем периоду. Оцијењено је да је потребно и даље развијати сарадњу двију институција које имају веома значајне стручне и научно-истраживачке капацитете.

Др.сци. Џемил Хајрић истакнуо је да је за Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине изузетно значајна сарадња са јединим Ветеринарским факултетом у нашој земљи који је веома препознатљив и у регионалним оквирима захваљујући својим резултатима у областима заштите здравља и добробити животиња, биомедицинских истраживања и јавног здравља.

„Наставно особље Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву активно учествује у свим програмима међународне сарадње које у Босни и Херцеговини имплементира Агенција за безбједност хране БиХ, а еминентни кадрови овог факултета представљају нашу земљу у научним мрежама Европске агенције за сигурност хране. У предстојећем периоду настојат ћемо да оснажимо нашу сарадњу у домену кориштења доступних међународних фондова и пројеката за унапређење научних и техничких капацитета двију институција, што је од изузетног значаја за функционисање и развој система безбједности хране у Босни и Херцеговини“, нагласио је Хајрић.

Ветеринарски факултет Универзитета у Сарајеву је члан Мреже организација у области безбједности хране и хране за животиње у Босни и Херцеговини коју је Агенција за безбједност хране БиХ формирала за потребе реализације задатака и пројеката делегираних и/или финансираних од стране међународних организација међу којима су Европска агенција за сигурност хране (EFSA), Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC) те друге међународне организације из области безбједности хране и хране за животиње.