Свјетски дан хране 2020

У спомен на дан оснивања Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FАО), 16. октобра се широм свијета обиљежава Свјетски дан хране. Ове године уједно се обиљежава 75. годишница оснивања FАО. Тема овогодишњег Свјетског дана хране је „Узгајајмо, његујмо, одржавајмо. Заједно. Наше акције су наша будућност.“

У поводу Свјетског дана хране 2020, FАО поручује да је глобална здравствена криза узрокована пандемијом COVID-19 вријеме за размишљање о стварима које истински цијенимо, као и о нашим основним потребама. Овај неизвјесни период потакнуо је многе да обнове захвалност за храну коју неки узимају здраво за готово, док је другима ускраћена.

Према процјени FАО, око 600 милиона људи у свијету гладује, што је повећање за 10 милиона у односу на 2019. годину. Пандемија ЦОВИД-19 могла би тај број повећати за још 83-132 милиона људи, у зависности од сценаријa економског раста.

Са друге стране, на годишњем нивоу отприлике 14% хране произведене за исхрану људи пропане на путу од мјеста производње до фазе велепродаје. Додатни губици хране настају у малопродаји и у самим домаћинствима.

Стога FАО позива на глобалну одговорност да би се помогло цијелој популацији, посебно најрањивијој, да се опорави од кризе и да се прехрамбени системи учине отпорнијим и снажнијим како би се могли одупријети све већим промјенама и климатским шоковима, те како би могли пружити приступачну, одрживу и здравствено исправну храну за све и пристојна средства за живот запосленим у прехрамбеним системима. То захтијева бољу социјалну заштиту, иновације, дигитализацију и одрживе пољопривредне праксе којим ће се сачувати природни ресурси на Земљи, наше здравље и клима. У томе сви имамо улогу, и то кроз повећавање захтјева за нутритивном храном тако што ћемо бирати здраву храну, очување одрживих навика те придруживање глобалним напорима за солидарност, унаточ овим неизвјесним временима.