Свјетски дан хране 2022

Под слоганом „Боља производња, боља исхрана, бољи околиш и бољи живот. Не остављајмо никога иза себе“ обиљежава се Свјетски дан хране 2022. Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (FАО) овогодишњим слоганом жели указати на чињеницу да значајан удио свјетске популације не осјећа бенефите које пружају развој човјечанства, иновације и економски развој. Заправо, милиони људи широм свијета немају приступ здравој исхрани, што значи да су изложени ризику од недостатка довољних количина хране и потхрањености.

FАО наглашава да снабдијевање храном није једина препрека у искорјењивању глади. Данас се производе довољне количине хране којом се могу прехранити сви становници Земље. Приступ нутритивној храни ометају пандемија COVID-19, сукоби, климатске промјене, неједнакост, раст цијена и тензије на међународном нивоу. Људи широм свијета пате због домино ефекта изазова који не познају границе.

Поводом Свјетског дана хране, FАО поручује да на глобалном нивоу, 80 процената екстремно сиромашног становништва живи у руралним подручјима и многи од њих ослањају се на пољопривреду и природне ресурсе како би преживјели. Они су обично највише погођени природним и другим катастрофама, маргинализовани због њиховог спола, етничког поријекла или статуса, а отежан им је приступ образовању, финансијама, иновацијама и технологијама.

Због глобалне кризе, више него икад потребна су нам глобална рјешења. Стога FАО сматра да усмјеравањем ка бољој производњи, бољој исхрани, бољем околишу и бољем животу можемо трансформисати пољопривредно-прехрамбене системе и градити бољу будућност кроз примјену одрживих и холистичких рјешења која подразумијевају дугорочни развој, укључив економски развој и већу отпорност.

Свјетски дан хране се сваке године обиљежава 16. октобра, на дан кад је 1945. године у склопу Уједињених нација основана Организација за храну и пољопривреду (FАО).