Свјетски дан хране 2023: „Вода је живот. Вода је храна. Никог не изостављајте.“

Свјетски дан хране се сваке године обиљежава 16. октобра, на дан кад је 1945. године у склопу Уједињених нација основана Организација за храну и пољопривреду (FАО). Слоган Свјетског дана хране 2023 је „Вода је живот. Вода је храна. Никог не изостављајте “

Вода је основа живота на Земљи. Чини више од 50% нашег тијела и прекрива 71% површине Земље. Само 2,5% воде припада слаткој води, која је прикладна за пиће, пољопривреду и углавном за индустрију. Вода је покретачка снага за људе, економије и природу и основ је наше исхране. Пољопривреда користи 72% слатке воде на глобалном нивоу, али као и сви други природни ресурси, ни слатка вода није неисцрпна.

Убрзан раст становништва, урбанизација, економски развој и климатске промјене представљају растући притисак на изворе слатке воде. Истовремено, извори слатке воде по особи су у протеклим деценијама смањени за 20%, а доступност и квалитет воде убрзано се погоршавају због деценија лоше употребе и управљања, прекомјерног црпљења подземних вода, загађења и климатских промјена. Човјечанство рискира са довођењем овог драгоцјеног ресурса до тачке са које нема повратка.

Око 2,4 милијарде људи данас живи у земљама у којима влада несташица воде. Многи од њих су мали фармери који се боре да би задовољили своје дневне потребе за водом, жене, старосједиоци, мигранти и избјеглице. Конкуренција за приступ овом драгоцјеном ресурсу је све већа, а све учесталије несташице воде постају растући узрок конфликта.

Око 600 милиона људи чији животи барем дјеломично овисе о акватичним прехрамбеним суставима суочава се са посљедицама загађења, деградације екосистема, неодрживих пракси и климатских промјена.

FАО: Вријеме је да почнемо мудро управљати водом

Поводом Свјетског дана хране 2023, FАО позива на потребу за производњом више хране и других кључних пољопривредних производа уз мању потрошњу воде, осбезбјеђивање равномјерне расподјеле воде и очување акватичних прехрамбених система. Притом нико не смије бити изостављен.

Како би се унаприједило планирање и управљање водом, владе су позване на креирање аргументираних и научно утемељених политика, заснованих на подацима, иновацијама и међусекторској сарадњи. Ове политике потребно је подржати већим инвестицијама, легислативом, технологијама и јачањем капацитета, те истовремено потицати фармере и приватни сектор да се прикључе интегрисаним рјешењима за ефикасније кориштење воде и заштиту воде.

Шта појединци могу учинити?

Сваки појединац треба престати да узима воду здраво за готово и да унаприједи кориштење воде у нашем свакодневном животу. Избор хране и начин на који производимо храну утиче на воду. Разлику можемо да направимо бирањем локалне, сезонске и свјеже хране, смањивањем расипања хране кроз смањење отпада од хране и проналажењем безбједних начина за поновну употребу хране, те превенирањем загађивања воде.

Више информација на: https://www.fao.org/world-food-day/about/en