Службеници Агенције учествовали на радионици о ИмпроРиск моделу за процјену ризика

Службеници Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине Ивана Зовко, виша стручна сарадница и Драган Томовић, шеф Одсјека за процјену ризика и научне податке, учествовали су на радионици о ИмпроРиск моделу, која је одржана 2. и 3. октобра 2025. године у Никозији, Кипар.

Кроз практичан рад, службеници Агенције  стекли су детаљно разумијевање начина рада ИмпроРиск модела и добили смјернице за спровођење процјена изложености у складу са европским приступима и методологијама, те су дискутовали о изазовима и искуствима стеченим током процеса процјене ризика.

Циљ радионице био је упознавање учесника са функционалностима и могућностима нове верзије ИмпроРиск модела, укључујући:

  • структуру базе података,
  • унос података о потрошњи и концентрацијама,
  • израчун изложености хемијским опасностима,
  • интерпретацију резултата и њихову примјену у процјени ризика.

Нова знања и искуства стечена на радионици користит ће се у процјени ризика од хемијских опасности у храни у Босни и Херцеговини.

Радионицу, коју су водили експерти Аспасиа Саранди, Георгиос Ставрулакис и Деметрис Кафурис, организовао је Главни државни лабораториј Кипра (State General Laboratory, SGL).

Током боравка на Кипру, службеници Агенције одржали су и састанак са Деспо Христодулу, шефицом Одјељења за хемијске опасности у Главном државном лабораторију, на којем су размотрени начини провођења службених контрола контаминаната у храни.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине изражава захвалност представницима SGL на преносу знања и искустава, која значајно доприносе унапређењу рада у области процјене ризика и јачању међународне сарадње.