Чланови Управног одбора Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине боравили су 23. октобра 2023. године у радној посјети Ливну, гдје је одржана XXXVIII сједница Управног одбора Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и уприличен обилазак предузећа „Еко сир Пуђа д.о.о Ливно“.
У склопу посјете, Томислав Пуђа, власник предузећа и Дарко Чобанов, менаџер квалитета упознали су др.сци Џемила Хајрића, директора Агенције и чланове Управног одбора Агенције са дугогодишњом традицијом производње сира у ливањском крају, која сеже до 1886. године и оснивања Земаљске пољопривредне станице у чијем саставу је била и сирана.
Уз обилазак производног погона, гости су имали прилику видјети како функционише савремени процес производње сира, од термичке обраде и сирења млијека, прешања и зрења, па до паковања и складиштења сира. Такође су упознати са изазовима и захтјевима у погледу извоза и осигурања довољних количина млијека, као и с фискалним оптерећењима са којима се суочавају произвођачи сира у Босни и Херцеговини.
„Еко сир Пуђа“ од коопераната годишње откупљује и прерађује око 5,5 милиона литара крављег, овчјег и козјег млијека, а половица тога користи се за производњу „Ливањског сира“, једног од три производа у Босни и Херцеговини са регистрованом ознаком географског поријекла.
Ливањски сир уједно је први производ из Босне и Херцеговине и земаља у процесу приступања ЕУ за који је поднесен захтјев за регистрацију ознаке географског поријекла на нивоу Европске уније, што је била и једна од тема XXXVIII сједнице Управног одбора.
Након што је, посредством Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Европској комисији поднесен захтјев за регистрацију ознаке географског поријекла Ливањског сира на нивоу ЕУ, урађене су одређене допуне документације, те се очекује одговор Европске комисије.
Директор Агенције и чланови Управног одбора, уз захвалност на позиву и гостопримству, истакнули су континуирану и веома отворену сарадњу са произвођачима традиционалног ливањског сира. Осим поступка регистрације ознака географског поријекла, Агенција је кроз израду прописа о хигијени и службеним контролама хране, те квалитети производа од млијека, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ и уз подршку Савјета министара Босне и Херцеговине, омогућила правни основ за производњу и стављање на тржиште ових производа, а наставит ће пружати подршку произвођачима, сходно својим надлежностима.