Како би истакли значај квалитета хране у превенцији болести и промовисању економског раста, представници јавног и приватног сектора и студенти медицине окупили су се на радионици “Дан здравља и безбједне хране”, која је одржана 18. јуна 2025. године у Широком Бријегу. Радионица је дио заједничке иницијативе Канцеларије Свјетске здравствене организације у Босни и Херцеговини (WHО) и Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FАО) за локализацију циљева одрживог развоја кроз трансформацију здравих прехрамбених система. Организована је у сарадњи са Заводом за јавно здравство Западнохерцеговачког кантона и уз подршку Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине.
Директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине Санин Танковић учествовао је, као један од панелиста, у дискусији о циљевима одрживог развоја, а уиме Агенције, на радионици су учествовали и замјеник директора Слободан Дојчиновић, те шефица Одсјека за научну сарадњу Катица Арар.
Представници Агенције одржали су презентацију под називом „Безбједност хране и здрава исхрана“ у склопу које су, између осталог, учесници скупа упознати о законском основу за безбједност хране, као и надлежностима и активностима које Агенција за безбједност хране БиХ спроводи у свом свакодневном раду.
Будући да приступ безбједној храни није само основно људско право, него и кључни фактор јавног здравства, економске стабилности и друштвеног напретка, радионица „Дан здравља и безбједне хране“ је важан заговарачки догађај за међусекторско повезивање са циљем побољшања управљањa безбједношћу хране на локалном, регионалном и државном нивоу. На радионици је разматрано одговорно управљање прехрамбеним системима, безбједност пољопривредних производа, значај превенције болести које се преносе храном, те утјецај ризика од лошег управљања прехрамбеним системима.