Директор Агенције подржао ажурирање „Техничких услова за артикле који се користе у исхрани припадника Оружаних снага Босне и Херцеговине“

11. октобар 2024.

На позив Министарства одбране Босне и Херцеговине, др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, пружио је стручну подршку у ажурирању документа „Технички услови за артикле који се користе у исхрани припадника Оружаних снага Босне и Херцеговине“. Документ је припремљен у складу са Планом исхране у Оружаним снагама Босне и Херцеговине. Наведене […]

„Бањалучки ћевап“ уписан у Регистар ознака гарантовано традиционалних специјалитета у Босни и Херцеговини

10. октобар 2024.

У „Службеном гласнику Босне и Херцеговине“, број 63/24 објављено је Рјешење о регистрацији ознаке гарантовано традиционалног специјалитета прехрамбеног производа „Бањалучки ћевап“ те је овај традиционални производ уписан у Регистар ознака гарантовано традиционалних специјалитета у Босни и Херцеговини који, сходно Правилнику о системима квалитета за прехрамбене производе, води Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине. Захтјев […]

Препоруке потрошачима у поплављеним подручјима

5. октобар 2024.

Поплаве носе ризик од појаве инфективних обољења због лоших хигијенско-санитарних услова који настају због отежаног водо снабдијевања и неадекватне диспозиције отпадних материја, као и могуће контаминације хране и воде за пиће. Храна и вода за пиће могу бити узроци и преносници низа цријевних заразних обољења који могу попримити епидемијски карактер. Највећем ризику изложене су најосјетљивије […]

Бактерија Vibrio spp. у морским плодовима – повећан ризик због климатских промјена и антимикробне резистенције

25. септембар 2024.

Европска агенција за безбједност ност хране (ЕFSА) спровела је процјену јавно-здравствених аспеката бактерије Vibrio spp. повезаних са конзумацијом морских плодова. Сходно најновијим процјенама ЕFSА, због климатских промјена, очекује се повећање преваленце бактерије Vibrio spp. у морским плодовима у Европи, као и на глобалном нивоу, посебно у бочатим водама и водама ниског салинитета. Осим тога, код […]

Додијељена рјешења о регистрацији заштићених ознака за пет традиционалних прехрамбених производа

20. септембар 2024.

У периоду од 12.-17. септембра 2024. године, др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине са сарадницима уручио је рјешења о регистрацији заштићених ознака за пет традиционалних прехрамбених производа. Рјешења су додијељена представнцима удружења која су поднијела захтјев за регистрацију ознаке. Ради се о сљедећим производима: Херцеговачки ћуптер, Друштва „Анте“ Тепчићи – […]

Обавијест о превентивном повлачењу производа

19. септембар 2024.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине обавијештена је о превентивном повлачењу сљедећих производа сa тржишта Босне и Херцеговине због могућег присуства страних тијела: „NŽ COOKIES NOISETTE 145G“, серија 1207483391, сa роком употребе 8.5.2025., „NŽ COOKIES NOISETTE 145G“, серија 1207483392, сa роком употребе 8.5.2025., „NŽ COOKIES NOISETTE 145G“, серија 1507483391, сa роком употребе 11.5.2025., „NŽ COOKIES […]