ФАО објавио публикацију о утицају климатских промјена на безбједност хране

22. април 2020.

У поводу 22. априла, Дана планета Земље који је ове године посвећен климатским промјенама, Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (Food and Agriculture Organization of the United Nations) објавила је документ под називом „Climate change: Unpacking the burden on food safety“. Климатске промјене узрокују ненадокнадиву штету нашем екосистему. Пораст температуре, загријавање и ацидификација океана, […]

COVID-19 и безбједност хране: Смјернице за компаније у прехрамбеном сектору

17. април 2020.

Пандемија узрокована коронавирусом (COVID-19) има значајан утицај на прехрамбени сектор. Да би се сачувало повјерење потрошача да ће им храна бити безбједна и доступна неопходно је обезбједити несметано кретање хране дуж прехрамбеног ланца. Један од битних предуслова за успјешно превладавање пандемије COVID-19 је очување здравља свих лица запослених у производњи хране и ланцу опскрбе храном. […]

Остаци пестицида у храни у ЕУ и БиХ у 2018. години

14. април 2020.

Европска агенција za bezbjednost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) објавила је Извјештај о остацима пестицида у храни у Европској унији у 2018. години. Извјештај се заснива на подацима добијеним  у склопу службених националних контролних планова које спроводе државе чланице ЕУ, Исланд и Норвешка и укључује циљано и насумично узроковање. У 2018. години, од укупно […]

EFSA: У поводу Међународне године здравља биља покренут специјализовани веб сајт

6. април 2020.

Биљке које чине око 80 процената наше исхране изложене су деjству различитих штетника. Према процјенама Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (United Nations Food and Agriculture Organization, UN FAO), на годишњем нивоу пропане око 40% усјева. Милиони људи због тога пате од глади, а истовремено настаје велика штета за пољопривреду и околиш. Фактори као […]

WHO: Основне мјере заштите од новог коронавируса (2019- nCoV)

28. март 2020.

Агенција за безбједност хране Босне Херцеговине, кроз праћење и преношење најновијих информација Свјетске здравствене организације (World Health Organization, WHO) о пандемији COVID-19, настоји дати допринос информисању грађана Босне и Херцеговине о начинима превенције наведеног обољења. Већина људи који се заразе имају блажи облик болести и опораве се, али код неких се може развити и тежа […]

WHО: Савјети за јавност о коронавирусној болести (COVID-19) – разбијмо митове

23. март 2020.

COVID-19 вирус може се пренијети у подручјима с врућом и влажном климом. COVID-19 вирус може да се пренесе у подручјима са врућом и влажном климом. На основу досадашњих доказа, вирус COVID-19 може да се пренесе у свим подручјима, укључујући подручја са врућим и влажним временом. Без обзира на климу, усвојите мјере заштите ако живите или […]