„Дан здравља и безбједне хране“ – омогућити безбједност и доступност хране свима

Како би развили дијалог о утицају исхране на здравље људи, безбједност хране, одрживу пољопривреду и економски развој, актери из области здравства, пољопривреде, инспекцијског надзора и локалне управе окупили су се у Какњу, гдје је, 15. априла 2025. године, одржана радионица под називом „Дан здравља и безбједне хране“.  Радионица је одржана у склопу пројекта „Локализација циљева одрживог развоја (#SDG) кроз трансформацију здравих прехрамбених система“ којег спроводи Канцеларија Свјетске здравствене организације (WHO) у Босни и Херцеговини.

Радионица је отворена уводним обраћањима представника Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FАО), Свјетске здравствене организације, Института за здравље и сигурност хране Зеница и Општине Какањ.

У обраћању учесницима радионице, др.сци. Санин Танковић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, говорио је о организацији система службених контрола хране у Босни и Херцеговини те обавезама које су субјекти у пословању са храном дужни спроводити да би обезбједили стављање на тржиште здравствено исправне хране. Потрошачима је препоручио да приликом куповине хране обрате пажњу на садржај декларације те да, приликом припреме и руковања храном у домаћинствима, одржавају висок ниво хигијене хране, радних површина и прибора.

Фокус радионице био је на имплементацији циљева одрживог развоја и креирању политика које омогућавају безбједност и доступност хране свима.

У склопу предавања представљено је тренутно стање и кључни изазови у пољопривреди, анализирана је улога инспекцијског надзора у производњи хране, као и значај правилне исхране као једног од изазова модерног доба.

Скуп је завршен панел дискусијом о циљевима одрживог развоја на чије су се кориштење у креирању својих програма и политика обавезале чланице Уједињених нација.