Најава конференције поводом Свјетског дана безбједности хране

61
дана
:
20
часова
:
09
минута
:
58
секунди

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са Канцеларијом Свјетске здравствене организације (WHO) у Босни и Херцеговини и уз подршку Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА), организује конференцију поводом Свјетског дана безбједности хране. Конференција ће бити одржана 3. и 4. јуна 2025. године у Мостару.

На конференцији ће учествовати представници међународних организација, надлежних институција за безбједност хране у Босни и Херцеговини и земљама из окружења те представници научно-истраживачких институција и невладиног сектора у Босни и Херцеговини.

Обиљежавањем Свјетског дана безбједности хране жели се усмјерити пажња јавности на значај безбједности хране за здравље људи и економију. Циљ је потакнути активности које ће помоћи у превенцији, откривању и управљању ризицима поријеклом из хране те дати допринос здрављу људи, економском напретку, пољопривреди, приступу тржишту, туризму и одрживом развоју.

Тема Свјетског дана безбједности хране 2025. је „Безбједност хране: наука у акцији.“ Одабиром ове теме истиче се кључна улога науке у обезбјеђивању кредибилитета и поузданости смјерница и савјета за безбједност хране које користе владе, прехрамбена индустрија и потрошачи. Ова тема нас додатно подсјећа да храна може бити безбједна само ако се смјернице и савјети преточе у акцију.