Обавијест о повлачењу производа „Аргета кокошја паштета”, 114 грама, серија 0300028498, рок употребе 10.09.2027.

Атлантик Аргета д.о.о. Сарајево обавијестила је Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине о повлачењу са тржишта Босне и Херцеговине производа „Аргета кокошја паштета“ у паковању од 114 грама, серија 0300028498, рок употребе 10.09.2027. Како се наводи у обавијести достављеној Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине, поступак повлачења покренут је зато што „за серију производа постоји могућност напухнутих доза“, те је даља продаја производа из ове серије заустављена.

Потрошачи су позвани да производе са напријед наведеним бројем серије не конзумирају, посебно ако препознају знакове напухнутости амбалаже.

Сходно члану 14. став 2. тачка д) Закона о храни („Службени гласник БиХ“, број 50/04), ако је амбалажа хране неприкладна или оштећена тако да су могуће микробиолошке и хемијске промјене хране у границама већим од дозвољених, храна се сматра неприкладном за људску употребу.

Субјекти који обављају дјелатности везане за храну у свим фазама производње, прераде, обраде и дистрибуције дужни су, сходно члану 25. став 1. Закона о храни, осигурати да храна задовољава одредбе прописа о храни релевантних за њихове дјелатности и надзирати поштивање прописа. Ако субјекaт у пословању с храном зна или оправдано сумња да храна коју је увезао, произвео, прерадио, ставио на тржиште или дистрибуирао, не задовоља захтјеве здравствене исправности, дужан је, у складу са чланом 27. став 1. Закона о храни, одмах спријечити стављање хране на тржиште, односно у случајевима када производ није више под његовом непосредном контролом о томе одмах обавијестити надлежне органе.