Одржан 55. састанак Мреже контакт тачака Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА)

Редовни, 55. састанак Мреже контакт тачака Европске агенције за безбједност хране (ЕFSА), одржан је 11. и 12. септембра 2024. године у Тирани. На састанку су учествовале контакт тачке ЕFSА из 27 земаља Европске уније (ЕУ) и седам земаља у процесу приступања ЕУ, међу којим је Босна и Херцеговина. Састанак је отворила Анила Денај, министрица пољопривреде и руралног развоја у Влади Албаније.

На 55. састанку Мреже контакт тачака ЕFSА размијењене су информације о активностима у области изградње капацитета за процјену и комуникацију ризика и сарадњи земаља чланица ЕУ и претприступних земаља у склопу Мреже контакт тачака. Представљени су успјешни примјери, изазови и приједлози за даљу сарадњу на националном и међународном нивоу.

Службеник Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, у својству асистента националног координатора за ЕFSА, одржао је презентацију на тему „Кључне поуке из националних активности у Босни и Херцеговини“, којом је обухваћена Радионица о IMPRORISK моделу одржана 6. јуна 2024. године у Мостару у сарадњи с Главном државном лабораторијом и Министарством здравства Ципра, Међународна конференција „Концепт јединственог здравља: Тренутно стање и изазови за имплементацију“ која је одржана 7. јуна 2024. године у Мостару уз подршку ЕFSА те Радионица о приправности у случају кризе у подручју хране и хране за животиње у претприступним земљама која је одржана 26. и 27. јуна 2024. године у Сарајеву у организацији ЕFSА.

Састанком у Тирани, Мрежа контакт тачака ЕFSА, по други пут је засједала изван Европске уније, а први такав састанак одржан је 22. и 23. маја 2019. године у Сарајеву.