Због сложености и обимности правилника који регулишу поједине области, а у циљу што квалитетније и једноставније примјене истих, као и доедукације субјеката у пословању с храном и потрошача, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је припремила и заинтересованим странама у систему сигурности хране дистрибуирала сљедеће смјернице, водиче и брошуре:
Tip | Naslov | BS | HR | SR | Godina |
---|---|---|---|---|---|
smjernice | Smjernice za sigurnost hrane u odnosu na rokove trajanja | preuzmi | preuzmi | преузми | 2024 |
smjernice | Smjernice za tumačenje i provođenje Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu | preuzmi | preuzmi | преузми | 2023 |
smjernice | Smjernice za klasifikaciju rizika kod poslovanja s hranom i učestalost inspekcija | preuzmi | preuzmi | преузми | 2023 |
publikacija | Genetički modificirani organizmi u Bosni i Hercegovini | preuzmi | preuzmi | преузми | 2022 |
vodič | Vodič za dobijanje oznaka geografskog porijekla i tradicionalnih specijaliteta hrane u Bosni i Hercegovini | preuzmi | preuzmi | преузми | 2022 |
vodič | Vodič za sigurno rukovanje hranom u sektoru ugostiteljstva i avanturističkog turizma | preuzmi | preuzmi | преузми | 2021 |
smjernice | Analitička kontrola kvaliteta i postupci za validaciju metoda za analizu ostataka pesticida u hrani i hrani za životinje | preuzmi | preuzmi | преузми | 2021 |
smjernice | Smjernice za označavanje datuma i srodne informacije o hrani: prvi dio (označavanje datuma) | preuzmi | preuzmi | преузми | 2021 |
smjernice | COVID-19 i sigurnost hrane: Smjernice za kompanije u prehrambenom sektoru | preuzmi | preuzmi | преузми | 2020 |
pamflet | FAO 10 stvari koje subjekti u poslovanju s hranom trebaju znati o sigurnosti hrane i COVID-19 | preuzmi | preuzmi | преузми | 2020 |
smjernice | Kod prakse za smanjenje kontaminacije hrane sa policikličnim aromatskim ugljikovodicima (PAU) iz procesa dimljenja i direktnog sušenja | preuzmi | preuzmi | преузми | 2020 |
smjernice | Smjernice za interpretaciju rezultata ispitivanja kvaliteta meda | preuzmi | preuzmi | преузми | 2018 |
smjernice | Smjernice za opisivanje različitih kategorija hrane iz Dijela E Priloga II. Pravilnika o prehrambenim aditivima | preuzmi | preuzmi | преузми | 2018 |
smjernice | Tehničke smjernice i uputstva za uzorkovanje za kriterij higijene procesa za Campylobacter u trupovima brojlera | preuzmi | preuzmi | преузми | 2018 |
smjernice | Smjernice za uzorkovanje hrane u svrhu provođenja Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla | preuzmi | preuzmi | преузми | 2018 |
smjernice | Smjernice za dobru higijensku praksu i primjenu principa HACCP-a u peradarskim klaonicama i rasjekaonicama | preuzmi | preuzmi | преузми | 2018 |
brošura | Genetski modificirani organizmi - stanje i perspektive | preuzmi | preuzmi | преузми | 2018 |
brošura | Brošura o istraživanju kvaliteta soli na tržištu Bosne i Hercegovine | preuzmi | preuzmi | преузми | 2017 |
smjernice | Smjernice/vodič o fosforu i fosfatima, obračunu ukupnih fosfata i preračunu dozvoljenih količina u proizvodima od mesa | preuzmi | preuzmi | преузми | 2015 |
smjernice | Smjernice/vodič o prisutnosti mikotoksina, deoksinivalenola, zearalenona, ohratoksina A, fumonizina B1+B2 i toksina T - 2 i HT - 2 u proizvodima namijenjenim za ishranu životinja | preuzmi | preuzmi | преузми | 2015 |
brošura | Brošura o implementaciji Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani | preuzmi | preuzmi | преузми | 2014 |
pamflet | Antimikrobna rezistencija | preuzmi | preuzmi | преузми | 2014 |
pamflet | Campylobacter | preuzmi | preuzmi | преузми | 2014 |
pamflet | Zoonoze | preuzmi | preuzmi | преузми | 2014 |
priručnik | Priručnik za uzorkovanje reprodukcionog materijala bilja i proizvoda koji sadrže i ili se sastoje ili potiču od genetički modifikovanih organizama (GMO) | preuzmi | preuzmi | преузми | 2014 |
smjernice | Smjernice za uzorkovanje i mikrobiološko ispitivanje hrane u okviru službenih kontrola | preuzmi | preuzmi | преузми | 2012 |
vodič | Vodič dobre higijenske prakse u proizvodnji mlijeka | preuzmi | preuzmi | преузми | 2012 |
vodič | Vodič o higijenskom minimumu za osobe u kontaktu s hranom | preuzmi | preuzmi | преузми | 2012 |
vodič | Vodič o implementaciji HACCP principa kod određenih subjekata u poslovanju sa hranom | preuzmi | preuzmi | преузми | 2012 |
vodič | Vodič o implementaciji pojedinih članova Zakona o hrani | preuzmi | preuzmi | преузми | 2012 |
vodič | Vodič o principima za prevenciju i smanjenje kontaminacije žitarica sa fusarium toksinima | preuzmi | preuzmi | преузми | 2012 |
vodič | Vodič o sigurnosti hrane za primarne proizvođače | preuzmi | preuzmi | преузми | 2012 |
vodič | Vodič o zakonskim propisima za nadzor kontaminanata u hrani i joniziranje hrane | preuzmi | preuzmi | преузми | 2012 |
vodič | Vodič za sljedivosti, povlačenje i opoziv hrane | preuzmi | preuzmi | преузми | 2012 |
smjernice | Smjernice o metodama uzorkovanja žitarica u svrhu službene kontrole količine mikotoksina u hrani | preuzmi | preuzmi | преузми | 2011 |
smjernice | Smjernice o standardima za stavljanje jaja na tržište | preuzmi | preuzmi | преузми | 2011 |
brošura | Potrošači i prehrambeni aditivi | preuzmi | preuzmi | преузми | 2009 |
pamflet | Agencija za sigurnost hrane BiH | preuzmi | preuzmi | преузми | 2009 |
pamflet | Bruceloza | preuzmi | preuzmi | преузми | 2007 |
pamflet | Pet ključeva za sigurnu hranu | preuzmi | preuzmi | преузми | 2007 |
pamflet | Salmoneloza | preuzmi | preuzmi | преузми | 2007 |