Ризик од развоја резистентности гљивица из рода Aspergillus на азоле

Широка примјена азолних фунгицида (азола), посебно у пољопривреди и хортикултури, може дa повећа ризик од развоја резистентности гљивица из рода Aspergillus на основне антигљивичне третмане. То је главни закључак извјештаја које су припремиле и објавиле агенције Европске уније надлежне за здравство и околиш, уз подршку Заједничког истраживачког центра Европске комисије (European Commission’s Joint Research Centre, JRC). Да би одговориле на ову растућу пријетњу, Агенције су оствариле сарадњу у складу са приступом „јединствено здрављe“ (One Health).

По први пут, пет агенција ЕУ – EFSA, ECDC, ECHA, EEA и ЕМА*- анализирале су начин на који употреба азолних фунгицида изван хумане медицине утјече на јавно здравство.

Азолни антифунгални лијекови имају кључну улогу у лијечењу аспергилозе, озбиљне инфекције коју узрокују гљивице из рода Aspergillus. Међутим ове гљивице постају све више резистентне на терапије азолима, што смањује ефикасност третмана.

Азолне материје имају широку примјену у средствима за заштиту биља (пестициди) за контролу гљивичних обољења у пољопривреди и хортикултури, као ветеринарски лијекови за лијечење гљивичних инфекција код животиња, као биоциди у средствима за заштиту дрвета, као индустријске хемикалије (пр. полупроизводи и боје) те у козметици (пр. средства против перути).

Заједнички извјештај наглашава да широка примјена азола изван хумане медицине, посебно у пољопривреди, доприноси ризику да гљивице из рода Aspergillus развију резистенцију на азоле. Изложеност окружењима у којима се користе азоли, као што су пољопривредне површине и столарије, потенцијално може да повећа ризик од инфекције са Aspergillus spp. резистентном на азоле.

Подаци прикупљени у земљама чланицама ЕУ и EEA у периоду од 2010.-2021. године обухваћени извјештајем детаљно описују примјену азолних фунгицида широм Европе. Од свих сектора, средства за заштиту биља имају највећи удио у евидентираној продаји.

Суочавање са резистенцијом гљивица рода Aspergillus на азоле захтијева међусекторску сарадњу. Приступ „јединствено здравље“ окупио је европске стручњаке из хумане и ветеринарске медицине, пољопривреде и околишних наука да би ревидирали постојећа сазнања, идентикoвали факторе који доприносе резистенцији на азоле и препоручили мјере за превенцију и контролу.

Више информација можете прочитати у извјештају који је доступан на сљедећем линку:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2025.9200

*ЕFSA (Европска агенција за безбједност хране), ЕCDC (Европски центар за превенцију и контролу болести), ЕCHА (Европска агенција за хемикалије), ЕЕА (Европска агенција за околиш), ЕМА (Европска агенција за лијекове)