Сарајевски ћевап заштићен ознаком географског поријекла

На свечаности која је одржана у Градској вијећници у Сарајеву, др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, уручио је Мустафи Огрешевићу, потпредсједнику Удружења сарајевских ћевабџија, рјешење којим је регистрована ознака географског поријекла за прехрамбени производ „Сарајевски ћевап“.

Ознака географског поријекла наглашава однос између одређеног географског региона и имена производа, при чему се одређени квалитет, репутација или друга карактеристика у суштини могу приписати његовом географском поријеклу. Заштићене ознаке потрошачима гарантују безбједност и квалитет производа, док за произвођаче представљају бенефите у дијелу остваривања додатне вриједности на тржишту, могућности боље валоризације кроз растућу туристичку потрошњу, али и могућности за извоз на регионално и шире тржиште.

Кроз претходне четири године, USAID пројекат „Развој одрживог туризма у Босни и Херцеговини“ сарађивао је са Агенцијом за безбједност хране БиХ са циљем повећања броја производа заштићених ознаком географског поријекла. На тај начин USAID је дао допринос проширењу туристичке понуде Босне и Херцеговине и привлачењу туриста веће платежне моћи, који имају изражен интерес за аутохтону кулинарску понуду и локално културно наслијеђе.

У склопу свечане додјеле рјешења о регистрацији ознаке географског поријекла за „Сарајевски ћевап“, присутнима се обратила Бењамина Карић, градоначелница Града Сарајева те Кортни Чаб (Courtney Chubb), директорица мисије USAID у Босни и Херцеговини.

Поводом ове свечаности, уз подршку Града Сарајева и USAID, на тргу испред Башчаршијске џамије организована је дегустација сарајевских ћевапа за грађане и туристе.