Како би стекао сазнања о пракси земаља Европске уније о мониторингу и планирању службених контрола средстава за побољшање хране, службеник Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине Армин Чолаковић учествовао је, у периоду од 13. -18. априла 2025. године, на „Тренингу о средствима за побољшање хране, сесија Б“ (Food Improvement Agents, Session B) који је одржан у Атени.
Тренинг је организован у склопу програма Европске комисије „Бољи тренинг за безбједнију храну“ (Better Training for Safer Food, BTSF), а намијењен је службеницима надлежних институција укљученим у планирање службених контрола и аудит средстава за побољшање хране. Под појмом „средства за побољшање хране“ (FIA) подразумијевају се прехрамбени адитиви, прехрамбене ароме и прехрамбени ензими који се користе за побољшање одређених својстава хране.
BTSF тренинг о средствима за побољшање хране, сесија Б, усмјерен је на помоћ полазницима у дефинисању приоритета, идентификацији субјеката у пословању са храном и сегмената пословања који требају бити предмет службених контроле да би се спријечила злоупотреба прехрамбених адитива, боја и ензима.
Полазницима тренинга представљен је начин евалуације, одобравања, мониторинга и службених контрола прехрамбених адитива, арома и ензима у Европској унији, укључујући легислативни оквир и изворе информација за планирање и спровођење службених контрола, мјере управљања ризиком и праћење уноса адитива кроз храну.
Сви адитиви који се стављају на тржиште ЕУ и користе у храни морају претходно бити одобрени и наведени на листи одобрених адитива ЕУ заједно са условима њихове употребе. Да би био одобрен, прехрамбени адитив не смије да представља ризик за здравље или да доводи потрошача у заблуду те мора да има технолошку оправданост, односно да задовољава разумну потребу која се не може постићи ни на који други начин.