Температуре ваздуха у прољетном и љетном периоду, уз повећану влажност, погодују расту и размножавању бактерија које могу да контаминишу храну, што повећава ризик од болести које се преносе путем хране. У ово доба године уобичајено је повећање активности изван куће, на путовањима, излетима и у природи, гдје често није доступна безбједност коју нам пружа кухиња, контролирано кување на одговарајућој температури, правилно хлађење хране и прање прибора.
Стога Вам препоручујемо да у наставку текста прочитате информацију о главним опасностима, ризицима и препорукама за спречавање тровања храном, која је припремљена у склопу кампање Европске агенције за безбједност хране „Safe2Eat 2025“ чији је партнер Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине.
Зашто долази до тровања храном и како могу дa га спријечити?
Тровање храном догађа се кад једемо храну контаминирану неким штетним бактеријама, вирусима и паразитима. Може да се јави у сљедећим случајевима:
- Храна се не кува или не подгријава на одговарајући начин.
- Храном рукује лице која није опрало руке или се не осјећа добро.
- Храна се не чува на исправној температури, напримјер ако предуго стоји изван фрижидера или замрзивача.
- Храна се конзумира након датума „употребљиво до”.
- Животиње или инсекти долазе у контакт са храном.
Веома је значајно придржавати се основних хигијенских правила приликом припреме хране. Јаја и месо неопходно је правилно термички обрадити како би били безбједни за исхрану.
У већини случајева тровање храном узрокују бактерије из сирове хране које су дошле у контакт са храном спремном за јело.
Шта је Salmonellа?
Salmonellа је бактерија која код људи може дa изазoвe болест салмонелозу. Та је бактерија чест узрок болести које се преносе храном, а сваке године у Европи се пријављује више од 80 000 случајева салмонелозе.
Salmonellа се у храни најчешће налази у јајима и сировом пилећем, пурећем и свињском месу. Може дa се пренeсе на људе путем контаминисане хране.
Симптоми и ризици
Симптоми салмонелозе код људи су грозница, прољев и грчеви у трбуху. Ако болест захвати крвоток, може бити опасна по живот.
Како спријечити салмонелозу?
Salmonellа се уништава добром термичком обрадом хране, али до контаминације свеједно може доћи, ако се куваном храном не рукује правилно и/или ако дође у контакт са сировим производима. Заштитите се на сљедећи начин:
- Темељито термички обрадите јаја, перад и месо да бисте уклонили бактерије.
- Сирову и кувану храну држите одвојено да би се спријечила унакрсна контаминација.
- Употребљавајте чист прибор, даске за резање и радне површине за све врсте хране.
- Темељито перите руке прије и током руковања храном.
- Кварљиву храну чувајте у фрижидеру на температури нижој од 5 °Ц да бисте успорили или зауставили ширење бактерија.
Такве једноставне навике у кухињи могу значајно смањити ризик од салмонелозе.
„Инфекција бактеријом Salmonellа у домаћинству може да се спријечи правилном термичком обрадом јаја и меса. Придржавање основних хигијенских правила приликом припреме хране, као што су редовно прање руку и одвајање сирове хране од куване, такође ће да смањи ризике од болести које се преносе храном.“
(Валентина Рици, прехрамбена микробиологиња у ЕFSА)
Европски научници проучавају начин на који патогени микроорганизми, попут бактерије Salmonellа, контаминишу храну као што су воће, поврће, житарице и зачини. У најризичније комбинације убрајају се лиснато поврће које се једе сирово и поврће, као што су лук и шпароге.
У сарадњи са државама чланицама ЕУ, Европском комисијом, ЕFSА и ЕCDC уведени су ефикасни програми за смањење контаминације перади салмонелом и заштиту потрошача широм Европе.
Шта је Листериа?
Листериоза је тешка болест која се преноси храном и коју узрокује Listeria monocytogenes, отпорна бактерија која се лако шири у околишу, а може да се размножава чак и при ниским температурама, као што су оне у фрижидерима. Може да зарази и сирову и кувану храну, а посебно прерађене производе, као што су хладни наресци, меки сиреви, димљена риба и готова јела.
Иако се ријетко јавља, листериоза је озбиљна болест са високим стопама хоспитализације и смртности, а посебно погађа рањиве групе, као што су труднице, дојенчад, старија лица и лица са ослабљеним имуносним системом.
Симптоми и ризици
Симптоми листериозе могу да варирају од благих симптома налик грипи, као што су мучнина, повраћање и прољев, па све до тешких компликација попут менингитиса. Заштита од бактерије Листериа укључује безбједно руковање храном, ефикасно расхлађивање и брзу конзумацију припремљене хране.
Како спријечити листериозу?
Листериа не може да преживи термичку обраду (температуре више од 65 °C), али може поново да контаминише храну након кувања, током чувања или приликом руковања. Ризик можете да смањите на сљедеће начине:
- Држите фрижидер на температури нижој од 5 °C, у складу са препоруком Свјетске здравствене организације, да бисте ограничили или зауставили ширење бактерија.
- За вријеме припреме и чувања одвојите сирову, кувану и готову храну.
- Употребљавајте чист и посебан прибор за различите врсте хране.
- Темељито оперите руке прије и након руковања храном.
- Брзо конзумирајте готову храну и избјегавајте конзумацију кварљиве хране након датума „употребљиво до”.
„Листериа је отпорна бактерија која може да преживи и развија се у хладном окружењу, но њезино ширење може ефикасно да се спријечи правилним кувањем и пажљивим руковањем храном.“
(Елеонора Сарно, прехрамбена микробиологиња у ЕFSА)