„Херцеговачки ћуптер“, „Семберски купус“, „Фојнички кромпир“ и „Реповачки сир“ уписани у Регистар ознака поријекла и ознака географског поријекла у Босни и Херцеговини

Након окончане процедуре регистрације у складу са Правилником о системима квалитета за прехрамбене производе („Службени гласник БиХ“, број 90/18), четири традиционална босанскохерцеговачка производа уписана су у Регистар ознака поријекла и ознака географског поријекла у Босни и Херцеговини који води Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине. „Херцеговачки ћуптер“, „Семберски купус“ и Фојнички кромпир регистровани су ознаком географског поријекла, док је „Реповачки сир“ регистрован ознаком поријекла. Рјешења о регистрацији ових производа објављена су у “Службеном гласнику БиХ”, број 58/24.

Херцеговачки ћуптер је трајни прехрамбени производ, односно традиционална херцеговачка сластица – слаткиш. Подсјећа на гумену бомбону. Ћуптер је природни производ без додатка адитива, хемикалија и рафинисаног шећера. Производи се кухањем црног или бијелог или комбинацијом (Росе) оба винска мошта аутохтоних херцеговачких сорти грожђа са брашном или гризом или комбинирањем брашна и гриза, након чега се суши традиционално на сунцу, а у новије вријеме примјењују се и друге методе сушења. Приликом производње могуће је додати и неке зачине или орашасте плодове, у зависности од преференција произвођача.

Семберски купус је двогодишња зељаста биљка из породице купусњача (Brassicaceae) која развија велики пупољак настао савијањем лишћа. Семберским купусом се могу назвати сорта „Бијељински купус“ и хибриди који имају сличне особине при узгоју у складу са спецификацијом производа. Неки од ових хибрида су Bravo F1, Gintamo F1, Green Globe F1, Capture F1, Marloo F1. Семберски купус може се стављати на тржиште као свјеж и природно ферментисан (кисео) и мора имати, за све сорте, карактеристике описане у произвођачкој спецификацији.

Фојнички кромпир су кртоле кромпира (лат. Solanum tuberosum L) намијењене за исхрану људи, произведене на пољопривредном земљишту које се налази унутар административних граница опћине Фојница. У ботаничком смислу представљају задебљали врх подземног стабла (столона) који садржи минимално 19 % сухе материје. Минимални пречник кртола које се стављају на тржиште износи 35 mm.

Реповачки сир је бијели саламурни, пуномасни сир који се производи од пуномасног овчијег млијека или мјешавине овчијег и крављег млијека, гдје удио крављег млијека не смије прелазити 20%. Сир се продаје након два мјесеца зрења. Као додаци у производњи сира користе се анимално сирило за коагулацију млијека и кухињска со. Млијеко не смије бити стандардизовано на садржај масти и термички обрађено.

Укључујући ова четири производа, укупно 12 производа у Босни и Херцеговини тренутно је регистровано ознаком поријекла, ознаком географског поријекла и ознаком гарантирано традиционалног специјалитета.

Прехрамбени производи који су регистровани једном од наведених ознака на тржишту спадају у производе више цјеновне категорије, а регистроване ознаке дају додатну вриједност и препознатљивост географском подручју из којег потјечу.

Регистрована ознака заштићена је од било какве директне или индиректне комерцијалне употребе за прехрамбене производе који нису обухваћени регистрацијом.

*фотографије производа преузете су из публикације “Традиционални прехрамбени производи Босне и Херцеговине и потенцијал географских ознака” (2022.)