16. октобар, Свјетски дан хране

У поводу Свјетског дана хране, у сарадњи са Институтом за здравље и сигурност хране Зеница, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине организовала је семинар на тему Безбједност хране током пандемије COVID-19“, који је одржан 15. октобра 2021. године у Зеници. Семинару су присуствовали здравствени професионалци из области јавног здравства, представници надлежних институција и инспекцијских органа, субјеката у пословању са храном и невладиних организација.

Свјетски дан хране се сваке године обиљежава 16. октобра на дан кад је 1945. године у склопу Уједињених нација (UN) основана Организација за прехрану и пољопривреду (FAO).

Глобална тема Свјетског дана хране 2021. је „Наше акције су наша будућност – боља производња, боља исхрана, бољи околиш и бољи живот“(„Our actions are our future- Better production, better nutrition, a better environment and a better life“).

Поводом Свјетског дана хране, FАО је објавио да више од три милијарде људи, односно скоро 40% свјетске популације не може себи приуштити здраву ishranu. Готово двије милијарде људи је гојазно или има вишак килограма због лоше исхране и сједилачког начина живота. Такођер је наведено да пољопривредно-прехрамбени системи на глобалном нивоу тренутно запошљавају милијарду људи, односно више него било који други сектор.

Свјетски дан хране 2021. обиљежава се по други пут у околностима пандемије COVID-19. Од поремећаја пољопривредно-прехрамбеног система и глобалне економске рецесије до пораста стопе несташице хране и неједнаке могућности приступа храни, пандемија је на различите начине разоткрила осјетљивост наших друштава, али је такођер показала да се људи могу удружити у остваривању заједничких циљева. Као глобална заједница, можемо надвладати ова изазовна времена и креирати бољу будућност – ону која је одрживија за садашње и будуће генерације.