IPА 2018 Твининг пројекат: Одржана дводневна радионица о акриламиду у храни

У оквиру IPА 2018 Твининг (Twinning) пројекта, а у организацији Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, у Мостару је 14. и 15. фебруара 2023. године одржана радионица о акриламиду у храни. На обуци су, поред службеника Агенције за безбједност хране БиХ, учествовали субјекти у пословању с храном, надлежни инспектори за храну, представници лабораторија, те представници ентитетских министарстава пољопривреде.

Акриламид је контаминант који настаје у процесу производње из аспарагина и шећера који су природно присутни у одређеној храни при њеној припреми на температурама које су више од 120 ˚C и уз мали удио влаге. То једињење углавном настаје у печеној или прженој храни богатој угљеним хидратима која у сировом стању садржи његове прекурсоре, као што су житарице, кромпир и зрна кафе. Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА) је на основу студија потврдила закључке претходних процјена према којима присутност акриламида у храни може повећати ризик од развоја рака код потрошача у свим старосним групама.

Тим стручњака из Италије, предвођен професором Албертом Мантованијем, представио је основни законски оквир и регулаторне аспекте присуства акриламида у храни, као и његов утјецај на здравље, EFSA процјену ризика и научно мишљење.

Посебан интерес свих учесника, а првенствено субјеката у пословању с храном који се свакодневно сусрећу са овом проблематиком, привукао је дио обуке који се односио на мјере  за ублажавање ефеката и нивоа референтних вриједности ради смањивања присуства акриламида у храни.

Такође, од великог значаја за све присутне су представљена искуства земаља чланица Европске уније у испитивању, контроли и смањивању удјела акриламида у храни.