Агенција и BfR припремају Радионицу о епидемијама узрокованим храном

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине и Њемачки савезни институт за процјену ризика (BfR) припремају Радионицу намијењену представницима надлежних институција у Босни и Херцеговини на којој ће тема бити епидемије узроковане храном. Како се припремити за кризну ситуацију? Како процијенити ризик? Када је право вријеме за кризно комуницирање комуникацију и како га правилно провести? То су само нека питања која ће бити размотрена у оквиру четверодневне интерактивне Радионице на којој ће са теоријског и практичног аспекта бити обрађене све компоненте анализе ризика (процјена ризика, управљање ризиком и комуникација ризика).

Тим поводом Агенцију за безбједност хране Босне и Херцеговине 14. септембра 2018. године посјетиле су представнице BfR-a др. Никол Голник (Nicole Gollnick) и др. Ања Бушулте (Anja Buschulte) које су одржале састанак са др.сци Џемилом Хајрићем, директором Агенције, који их је упознао са надлежностима и тренутним активностима које Агенција спроводи са циљем унапрјеђења система безбједности хране у Босни и Херцеговини. Такође је одржан радни састанак са службеницима Агенције на којем је припремљен програм Радионице и дефинисани технички детаљи и обавезе које је потребно реализиовати.

BfRworksh2

У организацију је укључена и Њемачка савезна канцеларија за заштиту потрошача и безбједност хране (BVL), а сва потребна финансијска средства осигурало је Њемачко савезно министарство хране и пољопривреде (BMEL).

Ова активност припремљена је и договорена као један од сегмената техничке подршке њемачке стране за унапређење пољопривредног сектора у Босни и Херцеговини у склопу процеса адаптације трговачког дијела Споразума о стабилизацији и придруживању након приступања Републике Хрватске Европској унији.