Бања Лука: Одржана промоција монографије „Генетички модификовани организми – стање и перспективе“

У присуству високих званица, представника Савјета за ГМО, Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, надлежних институција Републике Српске и академске заједнице, у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске у Бања Луци је 4. јула 2019. године одржана промоција монографије „Генетички модификовани организми – стање и перспективе“.

О доприносу монографије широј друштвеној дискусији о кључним научним и етичким питањима коришћења биотехнологије говорили су рецензенти академик проф.др Ново Пржуљ и проф.др Фарук Чакловица. Академик Пржуљ истакнуо је да су аутори монографије читаоцу, био он присталица или противник коришћења достигнућа биотехнологије и ГМО, на свеобухватан, информативан и разумљив начин указали на тренутно стање у биотехнологији и ГМО, методе процјене ризика и биосигурности које се спроводе прије стављања на тржиште ГМО и хране која је произведена од њих, легислативу која прати увођење ГМО те су информисали читаоца о будућим трендовима развоја ГМО.

promocija bl2

У име Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, као издавача монографије, присутнима се обратио мр Драган Брењо, замјеник директора, који је говорио о низу заједничких активности Агенције, Савјета за ГМО и надлежних органа ентитета и Брчко дистрикта БиХ чији је циљ обезбјеђење високог нивоа заштите живота и здравља људи, здравља и добробити животиња, околиша и интереса потрошача с обзиром на ГМО и производе од ГМО уз истовремено функционисање тржишта Босне и Херцеговине.

У својству коаутора монографије, учесницима скупа обратио се проф. др Војислав Тркуља, који је упознао присутне са структуром и садржајем монографије те представио ауторе монографије.

Монографија „Генетички модификовани организми – стање и перспективе“ објављена је 2018. године у наклади Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, а њезини аутори су:

  • Проф.др Војислав Тркуља – ЈУ Пољопривредни институт Републике Српске, Бања Лука;
  • Проф. др Далибор Баллиан – Шумарски факултет Универзитета у Сарајеву;
  • Проф. др Стојко Видовић – Медицински факултет Универзитета у Бања Луци;
  • Проф. др Рифет Терзић – Природно- математички факултет Универзитета у Тузли;
  • Проф. др Иван Остојић – Агрономски и прехрамбено технолошки факултет Свеучилишта у Мостару;
  • Проф. др Фарук Чакловица –Ветеринарски факултет Универзитета у Сарајеву;
  • Проф. др Ахмед Џубур – Агромедитерански факултет Универзитета „Џемал Биједић“ Мостар;
  • Др Џемил Хајрић – Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине;
  • Проф. др Горан Перковић – Управа Босне и Херцеговине за заштиту здравља биља;