BfR: Информације о фипронилу

Њемачки институт за процјену ризика (BfR) направио је процјену утјецаја на здравље за инсектицид фипронил на основу количина ове материје измјерене у кокошјим јајима и месу које потјече са фарми у Белгији, те повезаности са прекорачивањем акутне референтне дозе (ARfD). ARfD добивена је на основу неуротоксичних студија на штакорима, уз корекцију са сигурносним фактором 100. Вриједност ARfD iznosi 0,009 mg/kg тјелесне масе. ARfD представља количину материје по килограму тјелесне масе која се може унијети храном током једног дана без видљивог ризика за потрошача.

Прекорачење ARfD-a не значи да одмах долази до штетног утјецаја на здравље, али према тренутним научним спознајама, указује на могућност повећаног ризика за здравље људи након конзумације контаминираних кокошјих јаја.

Према прехрамбеним навикама Нијемаца, ARfD није прекорачена нити у једној добној групи, док је према европским прехрамбеним навикама прекорачена у случају дјеце када износи 1,6 за кокошја јаја. То би отприлике значило да дијете чија је тјелесна маса 10 kg поједе у једном дану 2 јајета са количином od 1,2 mg/kg фипронила (у овом случају највећа утврђена количина у кокошјим јајима).

Осим тога израчунато је да највећа количина код које не би било здравственог ризика ни за коју добну групу износи 0,72 mg/kg фипронила (или сума фипронила и његових метаболита изражених као фипронил). Све остале, до сада утврђене количине фипронила у јајима и месу, неће довести до прекорачивања ARfD.

Опширније информације доступне су на сљедећем линку.