Болест квргаве коже: јачање превенције и контроле у региону

Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА) и Европска комисија организoвале су 11. и 12. маја 2016. године радионицу у циљу јачања регионалне сарадње у југоисточној Европи и Блиском Истоку, по питању превенције и контроле болести квргаве коже (Lumpy Skin Disease –LSD). LSD је заразно обољење говеда које узрокује избијање чворнатих кврга на кожи заражених животиња. Првенствено се преноси векторима, а карактеризирају је велики губици и потенцијал знатног ширења, особито путем кретања и трговине живим животињама и њиховим производима. Вирус болести квргаве коже не преноси се на људе, а узрочник је вирус из породице Poxviridae, genus Capripoxvirus, 1 Серотип Вирус болести квргаве коже (LSDV).

На радионици су размотрене најновије расположиве информације о ширењу LSD и продискутовани начини на које се може подићи свијест о овој болести и њеном утјецају на здравље животиња, те на који начин радити заједно на унапређивању праћења, превенције и контроле. Представници земаља чланица ЕУ, земаља ЕУ проширења и ЕУ сусједства (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Кипар, Грчка, Израел, Јордан, Косово, Либан, Црна Гора, Румуњска, Руска Федерација, Србија, Македонија и Турска), Европске комисије, Медитеранске мреже за заштиту здравља животиња (RЕМЕSА), Истраживачког центра за ветеринарство и агрокемију Белгије (CODA-CERVA), FАО-а и ЕFSА-е, узели су учешће у овој радионици. Иницијатива је финансирана из Предприступног програма ЕFSА-е за период 2015-2017. Босну и Херцеговину су на наведеном догађају представљали мр.сци. Зехра Гилић, др.вет.мед., виши стручни сарадник за вођење регистра у Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине и проф.др.сци Сенад Прашовић, редовни професор Катедре за патологију Завода за епизоотиологију Ветеринарскога факултета у Сарајеву.

ЕFSА је на захтјев Европске комисије, а у свјетлу брзог прекограничнога ширења обољења са Блиског истока на земље Балкана, издала научно мишљење (EFSA Journal 2015;13(1):3986), са препорукама садржаним у Анексу истог. Научно мишљење Панела за здравље и добробит животиња ЕFSА-е (АHАW Panel), садржи најновије расположиве научне податке који се тичу епидемиологије, дијагностицирања, превенције и контроле предметне болести, а у цијелости је доступно путем линка http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3986.

Више о појави болести квргаве коже у земљама Источно-медитеранског базена са закључцима Свјетске организације за храну и пољопривреду (FАО) доступно је у научном чланку “Emergence of lumpy skin disease in the Eastern Mediterranean Basin countries“ (VOL 29, November 2013, EMPRES-ANIMAL-HEALTH FAO ORG) које је доступно путем линка http://www.fao.org/docrep/019/aq706e/aq706e.pdf.