COVID-19 и безбједност хране: Смјернице за компаније у прехрамбеном сектору

Пандемија узрокована коронавирусом (COVID-19) има значајан утицај на прехрамбени сектор. Да би се сачувало повјерење потрошача да ће им храна бити безбједна и доступна неопходно је обезбједити несметано кретање хране дуж прехрамбеног ланца.

Један од битних предуслова за успјешно превладавање пандемије COVID-19 је очување здравља свих лица запослених у производњи хране и ланцу опскрбе храном. За разлику од многих других радника, запослени у индустрији хране немају могућност да раде од куће и неопходно је да и у условима пандемије наставе да раде на свом уобичајеном радном мјесту. Стога је важно да се у прехрамбеном сектору обезбједи усаглашеност са превентивним мјерама да би се лица које раде са храном заштитила од инфекције вирусом COVID-19, да би се спријечило преношење вируса те побољшала пракса везана за хигијену хране и дезинфекцију.

Лицима која раде у просторијама са храном неопходно је омогућити писане инструкције и обуку везано за спречавање ширења вируса COVID-19. Стандардне процедуре прехрамбених компанија којима се процјењује радна способност, а које су дио њихових система управљања безбједношћу хране (Food Safety Management System, FSMS), требају да обезбједе да се заражени запосленици издвоје из просторија са храном. Лице које се не осјећа добро или има симптоме болести COVID-19 не треба да долази на посао и треба да буде информисано како да контактира здравствене раднике.

Веома је мала могућност да се особа зарази вирусом COVID-19 путем хране или паковања хране. COVID-19 је респираторна болест и примарни пут преношења је директни контакт или капљичним путем када се заражено лице накашље или кихне. До данас није пронађен ниједан доказ да се вируси који узрокују респираторне болести преносе храном или преко паковања хране. Коронавируси не могу да се мултипликују у храни, за то им је потребан животињски или људски домаћин.

Најновијим истраживањем процијењено је колико дуго вирус COVID-19 може да преживи на различитим површинама и резултати су показали да вирус може да опстане до 72 часа на пластичној или површини од нехрђајучег челика, до четири часа на бакру и до 24 часа на картону. Ово истраживање је спроведено у лабораторијским условима (контролисана релативна влага и температура) и резултати би требали опрезно да се тумаче у реалном амбијенту.

Како би се истакнуле додатне мјере неопходне за очување интегритета прехрамбеног ланца и обезбиједила доступност одговарајућих и безбједних залиха хране потрошачима, Свјетска здравствена организација (World Health Organization, WHO) припремила је и објавила смјернице под називом „COVID-19 и безбједност хране: Смјернице за компаније у прехрамбеном сектору“.

У смјерницама су детаљно описане мјере за препознавање и спречавање ширења вируса COVID-19 у прехрамбеном сектору те мјере хигијене и дезинфекције у фазама производње хране, транспорта хране, малопродаје, као и у кантинама у којима се пружају услуге прераде и продаје хране корисницима. У смјерницама је детаљно описан и начин на који се у пракси могу спроводити мјере физичке дистанце у амбијенту у којем се прерађује храна и дата су упутства за кориштење и одлагање личне заштитне опреме, попут маски и рукавица.

Са циљем подршке компанијама у прехрамбеном сектору у Босни и Херцеговини, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је, одмах по њиховој званичној објави, приступила преводу наведених смјерница Свјетске здравствене организације. Агенција настоји да смјернице директно и индиректно учини доступним што већем броју компанија кроз све доступне комуникацијске канале.

Превод смјерница „COVID-19 и безбједност хране: Смјернице за компаније у прехрамбеном сектору“ доступан је на сљедећем линку.