Директор Агенције на 30. сесији CCEURO

Мр.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, учествовао је на 30. сесији Координационог одбора FАО/WHО за Европу (CCEURО), које је одржано у периоду од 3.-7. октобра 2016. године у Астани, Казахстан.

Антимикробна резистенција из перспективе безбједности хране била је једна од главних тема сесије CCЕURО, те је овом приликом констатовано да је борба против антимикробне резистенције један од приоритета у Европи. Земље чланице CCЕURО исказале су опредјељење за сарадњу са чланицама Кодекса и других међународних организација у сузбијању ове глобалне пријетње по здравље људи. Радна група за антимикробну резистенцију ће стога подржати јачање мјера које се тренутно проводе у сузбијању антимикробне резистенције кроз унапрјеђење легислативе сходно најновијим научним и технолошким достигнућима.

Након расправе о стању безбједности и квалитете хране у региону, закључено је да се хемијски контаминанти попут ендокриних дисруптора и морских биотоксина услијед климатских промјена појављују у подручјима у којима их раније није било, што изазива одређену забринутост. Такође је закључено да пораст онлине продаје хране узрокује одређене изазове за контролу хране, те да је због континуираног развоја нових технологија у пољопривредно-прехрамбеном сектору веома важно процијенити ризике и корист које доноси употреба нове технологије у прехрамбеним системима.

На 30. сесији CCЕURО такође је разматрана реализација Стратешког плана Кодекса 2014.-2019, те припремне активности за израду нове стратегије за период 2020 – 2025. година.