Директор Агенције на 39. сесији Комисије Кодекс Алиментариус

Мр.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, у својству делегата Босне и Херцеговине, учествовао је на 39. сесији Комисије Кодекс Алиментариус, која је одржана у периоду од 27. јуна – 1. јула 2016. године у Риму. 

Осим усвајања нових и ревизије постојећих стандарда безбједности и квалитета хране, на 39. сесији Комисије је донесена одлука о формирању привремене међувладине радне групе за антимикробну резистенцију.

На дневном реду је, такође, био избор предсједавајућег и замјеника предсједавајућег Комисије, те је за предсједавајућу поново изабрана Аwило Оцхиенг Пернет (Швajцарска), а за замјенике предсједавајуће Гуилхерме Антонио да Цоста Јр. (Бразил), Yаyои Тсујиyама (Јапан) и Махамадоу Сако (Мали).

С обзиром да се Босна и Херцеговина у процесу европских интеграција, сходно Копенхагенским критеријима, обавезала да ће преузети и имплементирати цјелокупну правну стечевине Европске уније (acquis communautaire), које је засновано на стандардима Кодекс Алиментариуса, директор Агенције је на 39. засједању подржао ставове и позиције представника Европске уније.