EFSA: „ЕУ бира безбједну храну“

Како би потакнула грађане на критичко размишљање приликом свакодневног одабира хране, Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) покренула је кампању под називом „ЕУ бира безбједну храну“ („EU choose safe food“). Циљ кампање је подићи свијест потрошача о улози науке у систему безбједности хране, те потакнути Европљане да храну бирају са повјерењем захваљујући науци која има кључну улогу у обезбјеђивању безбједности хране.

Европски потрошачи су међу најзаштићенијим и најинформисанијим на свијету у погледу ризика поријеклом из хране. Систем безбједности хране ЕУ нуди свим потрошачима могућност да знају како је храна коју конзумирају произведена, обрађена, пакована, означена и продана. У склопу овог система, ЕFSА-ини независни експерти ревидирају научне податке и студије како би процијенили ризике поријеклом из хране. Тако се обезбјеђује да су прехрамбени производи који се налазе на тржишту безбједни.

EFSA пружа независне савјете засноване на науци како би помогла Европљанима да буду информисани при одабиру хране. EFSA сарађује са врхунским научницима из цијеле ЕУ и шире, који анализирају, процјењују и савјетују, на основу најновијих доказа, која храна је безбједна и да ли представља ризик за потрошаче.

Осим безбједности потрошача, рад EFSA-e кључан је и за заштиту животиња и околиша од ризика повезаних са прехрамбеним ланцем.  EFSA-ини савјети су кључни приликом израде легислативе ЕУ у области безбједности хране.

У међусобно повезаном прехрамбеном ланцу EFSA сарађује са националним институцијама из области безбједности хране широм Европе, са осталим националним партнерима и међународним тијелима, како би Европљани могли безбрижно уживати у својој храни.

Званични веб сајт кампање на којем се могу пронаћи информације и савјети о хигијени хране, тумачењу ознака на декларацијама хране, алергенима и другим актуелним темама доступна је на сљедећој повезници:

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-hr