EFSA: Кампања „Зауставите афричку свињску кугу“ у земљама Југоисточне Европе

Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) покренула је велику кампању са циљем подизања свијести јавности и пружања помоћи у заустављању ширења афричке свињске куге на подручју југоисточне Европе.

Кампања је усмјерена на земље које је EFSA, на основу процјене ризика (линк на документ), идентификовала као ризичне због њихове близине земљама у којима је присутна афричка свињска куга. То су Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Грчка, Косово*, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Србија и Словенија.

Ова кампања требала би употпунити континуирана настојања Европске комисије и других међународних организација на ерадикацији ове болести у Европи.

Афричка свињска куга је заразна вирусна болест домаћих и дивљих свиња. Није опасна за људе, али може узроковати озбиљне економске посљедице у многим земљама. Будући да не постоји вакцина, епидемија афричке свињске куге може да доведе до потребе за масовним клањем великог броја свиња из узгоја на захваћеним подручјима.

Будући да епидемија афричке свињске куге може да имати тако разорне ефекте, за њезино сузбијање потребно је предузети мјере детекције, превенције и извјештавања. То су уједно главне ријечи информативне кампање.

Циљ информативне кампање је да се унаприједи знање о афричкој свињској куги. Усмјерена је на појединце и групе људи, као што су фармери и ловци који долазе у контакт са домаћим и дивљима свињама. EFSA ће кампањом такође обухватити ветеринарске организације, удружења пољопривредника, царинске службенике, граничну полицију, локалне власти, туристичке оператере и путнике.

Више информација можете пронаћи на веб сајту http://www.efsa.europa.eu/StopASF#/rs/.