EFSA: Нема доказа да је храна узрок или пут преноса коронавируса

Европска агенција за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) пажљиво прати ситуацију у вези са епидемијом коронавируса (COVID-19) којом је захваћен велики број земаља широм свијета. Тренутно нема доказа да је храна вјероватни извор или пут преноса вируса који је узрочник COVID-19.

Марта Хугас, водећа научница у ЕFSА-и изјавила је како искуства из претходних епидемија коронавируса, као што су SARS-CoV и MERS-CoV показују да није било случајева преноса путем конзумације хране те да тренутно нема доказа који би указивали на то да је овај коронавирус у том погледу другачији.

Према наводима Европског центра за превенцију и контролу болести (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), у Кини су животиње биле вјероватни извор иницијалне инфекције, али се вирус преноси са човјека на човјека, углавном капљичним путем приликом кихања и кашља.

Научници и надлежне институције широм свијета надзиру ширење коронавируса (COVID-19) и досад не постоји ниједан извјештај о преносу  коронавируса путем хране. Због тога, ЕFSА тренутно није укључена у одговор на епидемију COVID-19.

Свјетска здравствена организација (World Health Organization, WHO) објавила је препоруке које се односе на безбједност хране, укључујући савјете о примјени добре хигијенске праксе приликом руковања храном и припреме хране, као што су прање руку, темељито кухање меса и избјегавање потенцијалне унакрсне контаминације између кухане и сирове хране. Више информација можете пронаћи на веб сајту WХО.