EFSA/ECDC: Висок ниво антимикробне резистентности у зоонотским бактеријама и бактеријама индикаторима код људи, животиња и у храни у ЕУ за 2016. годину

Бактерије изолиране код људи и животиња настављају показивати резистентност према антибиотицима, закључак је извјештаја Европске агенције за безбједност хране (European Food Safety Authority, EFSA) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) објављеног 27. фебруара 2018. године. Антимикробна резистентност је овим извјештајем потврђена као једна од главних пријетњи у области јавног здравства с обзиром да умањује ефикасност појединих опција лијечења.

Вyтенис Андриукаитис, комесар Европске комисије за здравље и безбједност хране потврдио је своју опредијељеност за суочавање са изазовима које носи антимикробна резистентност. „Нивои антимикробне резистентности још увијек се разликују од једне до друге земље ЕУ. Важно је да сви заједно обновимо нашу опредијељеност за суочавање са антимикробном резистентношћу кроз фокусирање на кључне сегменте Акционог плана ЕУ за борбу против антимикробне резистентности „One Health“.

Према подацима из 2016. године забиљежена је резистентност код перади на карбапенеме, који нису одобрени за употребу у лијечењу животиња те висок ниво резистентности ESBL- продуцирајуће Salmonella Kentucky на ципрофлоксацин код људи која је по први пут пријављена у четири земље.

Marta Hugas, šefica Odjeljenja za biološke opasnosti i kontaminante (EFSA) упозорила је да је алармантно откриће резистентности на карбапенеме код перади те метицилин резистентне Staphylococcus aureus на линезолид код свиња с обзиром да се ови антибиотици користе за лијечење озбиљних инфекција код људи. Стога је нагласила да је веома значајно да управитељи ризика узму у разматрање ове податке.

Представници ECDC-a изразили су забринутост што бактерије Salmonella i Campylobacter код људи показују висок ниво антимикробне резистентности. Позвали су на наставак истраживања како би се утврдио узрок и превенирало ширење високо резистентних сојева као што је ESBL- продуцирајућа Salmonella Kentucky.

Збирни извјештај ЕУ о антимикробној резистентности у зоонотским бактеријама и бактеријама индикаторима код људи, животиња и у храни за 2016. годину можете прочитати овдје.