EFSA и ECDC: Потврђена 32 случаја обољења узрокованих бактеријом Salmonella Poona

Бактерија Salmonella Poona узрочник је 32 потврђена случаја обољења дјеце у Француској, Белгији и Луксембургу која су пријављена у периоду од августа 2018. до фебруара 2019. године. У заједничком извјештају који су тим поводом објавили Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC) и Европска агенција за безбједност хране (EFSA) наведена обољења повезују се са конзумацијом формуле за дојенчад на бази риже која је произведена у Шпанији, а на тржиште стављена од стране компаније из Француске.

Према подацима EFSA-e и ECDC-a, ови производи дистрибуисани су кроз велепродајни ланац и путем интернета у земље Европске уније, EFTA-е и друге земље. У земљама у којим су дистрибуисани производи који се повезују са обољењима издана су јавна упозорења и спроведен је опозив производа, што би, по мишљењу стручњака, требало смањити ризик од нових инфекција.

Све досад спроведене анализе узорака који припадају спорним шаржама производа из творнице у Шпанији биле су негативне на присутност бактерије Salmonella Poona. Према процјени EFSA-e и ECDC-a, разлог може бити чињеница да се Salmonella у сувим производима у правилу тешко детектује, а што захтијева примјену метода узорковања и анализа са високим степеном осјетљивости.

Извјештај EFSA-e и ECDC-a доступан је на сљедећем линку: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2019.EN-1594