ЕFSА: Коштице кајсије представљају ризик од тровања цијанидом

На захтјев Европске комисије, Одбор за контаминанте у прехрамбеном ланцу Европског ауторитета за безбједност хране (ЕФСА) извршио је процјену ризика по здравље људи повезаног са цијаногеничним гликозидима у сировим коштицама кајсије и њиховим производима. Амигдалин је цијаногенични гликозид који је у свом природном облику присутан у коштици кајсије, а након конзумације у људском организму метаболизира у цијанид.

Максимална количина коштица кајсије која се може конзумирати да се не прекорачи акутна референтна доза (АRfD), у складу са научним мишљењем ЕFSА-е, за дјецу износи 60 mg, а за одрасле 370 mg. Према томе, акутна референтна доза ће код дјеце бити прекорачена већ конзумацијом једне мале коштице, а код одраслих три мање или једне велике коштице марелице.

Мучнина, грозница, главобоља, несаница, жеђ, поспаност, нервоза, бол у зглобовима и мишићима, те низак крвни притисак симптоми су тровања цијанидом, а у екстремним случајевима тровање цијанидом може бити смртоносно.

Уобичајена конзумација кајсије не представља ризик по здравље потрошача, јер је коштица смјештена унутар плода окружена чврстом стјенком и не долази у директан контакт са самим воћем.

Према тврдњама изнесеним у научном мишљењу ЕFSА-е, коштицама кајсије се тргује путем интернета. Поједини трговци их на интернету представљају као храну која је корисна у борби против карцинома, а неки чак препоручују конзумацију од 10 до 60 коштица дневно.

С обзиром да процјена наведених тврдњи о користи коштица марелице у третирању карцинома није у надлежности рада ЕFSА-е, то није обухваћено научним мишљењем које је доступно на сљедећем линку:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4424