ЕFSА: Научна изјава и хитни савјет о болести квргаве коже

Европска агенција за безбједност хране (ЕFSА) је, на захтјев Европске комисије, припремила научну изјаву и хитни савјет о болести квргаве коже (LSD), а ове активности услиједиле су након брзог ширења болести у Грчкој и Бугарској, те другим земљама Балкана.

Вакцинација говеда је, према мишљењу експерата ЕFSА-е, најефективнија опција за контролу ширења болести квргаве коже. То је један од главних закључака научне изјаве о ефикасности различитих опција контроле ширења ове болести која узрокује велике економске штете. Болест квргаве коже је вирусно обољење говеда, а преноси се путем инсеката који се хране крвљу, попут одређених врста муха и комараца или крпеља.

Према тврдњама експерата ЕFSА-е, када се вакцинација спроведе на адекватан начин, парцијално уништавање заражених животиња је једнако ефективно у ерадикацији болести, као и метода уништавања цијелог стада, како је тренутно прописано легислативом ЕУ. Наглашено је да је вакцинација најефективнија ако се спроведе прије појаве вируса у региону или у земљи. Експерти препоручују да се вакцинација спроводи на униформан начин у захваћеним подручјима.

ЕFSА је користила математички модел симулације ширења болести у складу са различитим мјерама контроле које се могу спроводити. Болест квргаве коже је присутна у многим земљама Африке. Од 2012. године, шири се са Средњег истока на Југоисточну Европу. Ризик од даљег ширења болести је висок.

Обавијест ЕFSА-е доступна је путем линка: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160809

Хитни савјет ЕFSА-е о болести квргаве коже у цијелости се може преузети овдје.