EFSA: Научно мишљење о фосфатима

Према наводима из Научног мишљења Европске агенције за безбједност хране (EFSA) објављеног поводом реевалуације фосфорне киселине, фосфата, -ди, -три и полифосфата (E 338–341, E 343, E 450–452) као прехрамбених адитива, процијењени укупни унос фосфата путем хране може прећи безбједни ниво. EFSA препоручује увођење максимално допуштеног нивоа како би се редуцирао садржај фосфата као адитива у додацима исхрани, с обзиром да особе које их редовно користе могу бити изложене ризику.

Фосфати су есенцијални нутријенти који су природно присутни у људском организму и важан су дио наше исхране. Група твари које се заједнички називају фосфати одобрени су за кориштење као прехрамбени адитиви у Европској унији. Додају се великом броју намирница због њихове технолошке функције (нпр. емулгатори, антиоксиданси). Неки од њих могу се користити и у храни за дојенчад и малу дјецу.

Др Урсула Гундерт-Реми (Ursula Gundert-Remy), предсједавајућа Радне групе за фосфате при EFSA-и изјавила је како је извршена поновна процјена безбједности фосфата те је по први пут за ову групу адитива одређен прихватљиви дневни унос (Acceptable Daily Intake, ADI) од 40 милиграма по килограму физичке тежине (mg/kg bw) дневно. Објаснила је да су фосфати као нутријенти веома значајни за нашу исхрану те је стога приликом одређивања ADI узет у обзир вјероватни унос фосфора из различитих извора, укључујући природне изворе и прехрамбене адитиве.

Овај ADI кореспондира уносу 2,8 грама фосфора дневно за просјечно одраслo лице физичке тежине 70 килограма.

Др Магед Јунес (Maged Yоunes), предсједавајући EFSA Панела за адитиве и ароме нагласио је да наведени ADI није примјењив за лица са умјерено и озбиљно смањеном функцијом бубрега, која се сматрају рањивом групом популације. Овај закључак заснован је на препознатом ефекту високог уноса фосфата на бубреге.

Изложеност је израчуната за укупан унос фосфора из свих извора исхране и није ограничена на нивое у прехрамбеним адитивима које су пријавили произвођачи. Према процјенама експерата, прехрамбени адитиви судјелују са 6-30% у укупном просјеку уноса фосфора.

Научно мишљење о реевалуацији фосфорне киселине, -ди, -три и полифосфата (E 338–341, E 343, E 450–452) као прехрамбених адитива и безбједности предложеног продужења њихове употребе доступно је на сљедећем линку:

https://efsa.оnlinelibrary.wiley.cоm/dоi/epdf/10.2903/j.efsa.2019.5674