IPА 2018: ЕУ донирала возила за потребе спровођења мониторинга и контролних активности у БиХ

Свечана примопредаја 14 возила Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине, Федералном министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства и Федералној управи за инспекцијске послове, које је донирала Европска унија, одржана је 28. септембра 2021. године у Сарајеву. Вриједност возила износи више од 200.000 евра, а дио су укупне подршке Европске уније јачању капацитета сектора безбједности хране и фитосанитарног сектора у Босни и Херцеговини.

У дијелу који се односи на сектор безбједности хране, средствима из Инструмента претприступне помоћи за 2018. годину (ИПА 2018), по два возила додијељена су Агенцији за безбједност хране Босне и Херцеговине, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Федералном министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства и Одјељењу за пољопривреду, шумарство и водопривреду Брчко дистрикта БиХ. Наведена возила донирана су надлежним институцијама у сектору безбједности хране за потребе спровођења мониторинга и контролних активности.

Приликом примопредаје возила, др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, захвалио је на овој вриједној донацији представницима Делегације Европске уније, које је предводио Њ.Е. Јохан Сатлер, шеф Делегације Европске уније и специјални представник Европске уније у Босни и Херцеговини.

„Босна и Херцеговина је, усвајањем државне Стратегије руралног развоја и пољопривреде, прије неколико година отворила канале за подршку Европске уније систему безбједности хране, ветеринарства и фитосанитарне заштите. ЕУ ће кроз техничке пројекте унапрјеђења капацитета и усклађивање легислативе омогућити Босни и Херцеговини да одговори својим задацима у сегменту безбједности хране везано за услове заштите потрошача у БиХ, али и за извоз производа на захтјевна тржишта, укључујући и тржиште Европске уније“, нагласио је у свом излагању директор Хајрић.

Њ.Е. Јохан Сатлер истакнуо је да су контрола и безбједност хране од изузетног значаја за тржиште ЕУ које има више од пола милијарде потрошача и више од 45 милиона запослених у пољопривредном и прехрамбеном сектору. „Позивам све присутне да наставе са професионализацијом фитосанитарних служби, унапређењем фитосанитарне контроле, уређењем унутрашњег тржишта у складу са тржиштем ЕУ и усклађивањем легислативе са легислативом и фитосанитарним стандардима Европске уније“, поручио је амбасадор Сатлер.

Осим техничке подршке јачању капацитета надлежних институција у сектору безбједности хране у Босни и Херцеговини, у склопу IPА 2018 тренутно се спроводи Твининг пројекат “Подршка ЕУ изградњи капацитета и поступном усклађивању у сектору безбједности хране у Босни и Херцеговини са правном стечевином ЕУ“. Пројекат се финансира средствима ЕУ у износу од 1,5 милиона евра, а спроводи га конзорцијум који предводи Литванија са својим партнерима из Италије и Мађарске.