Истраживање квалитета соли на тржишту БиХ за 2017. годину

Мр.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине и др. Миодраг Марјановић, директор Института за јавно здравство Републике Српске потписали су данас у Мостару Уговор за лабораторијске услуге анализа квалитета соли на тржишту Босне и Херцеговине.

Агенција за безбједност хране БиХ, уз финансијску подршку УНИЦЕФ-а, у наредна два мјесеца спровест ће истраживање квалитета соли на тржишту БиХ за 2017. годину, којим ће се утврдити усклађеност соли на тржишту Босне и Херцеговине са важећом легислативом.

У склопу истраживања, на подручју 17 градова и општина у Босни и Херцеговини, бит ће узето 260 узорака доступних комерцијалних паковања соли за људску исхрану, која ће сe анализирати на физичко-хемијске параметре (садржај јода, NaCl, воде, арсена и бакра, реакција на 20% воденог раствора лакмус папира, средства јодирања и декларисање рока употребе).

Циљ овог истраживања је заштита здравља потрошача кроз процјену ризика изложености потрошача од недостатка јода, подизање свијести потрошача о значају квалитета соли за људску исхрану, те предузимање одговарајућих административних мјера. Истраживање квалитета соли на тржишту Босне и Херцеговине допринијет ће информисању потрошача о квалитету соли на тржишту Босне и Херцеговине, те значају адекватног уноса јода као веома важног микроелемента за људски организам.

Према подацима Свјетске здравствене организације, недовољан унос јода представља један од глобалних здравствених проблема. Мањак јода у организму узрокује повећање штитњаче, односно обољење које је у широј јавности познато као гуша или струма.

Прикупљени подаци о квалитети соли ће бити основ за израду стратешких докумената, научних и стручних студија, те давање одговарајућих препорука надлежним органима у Босни и Херцеговини с циљем заштите здравља и интереса потрошача.