Конференција “Пољопривреда без ГМО-а: Шанса за рурални развој у средњој и југоисточној Европи”

Мр.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране БиХ, учествовао је, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, у име Босне и Херцеговине, на Интернационалној министарској конференцији “Пољопривреда без ГМО-а: Шанса за рурални развој у средњој и југоисточној Европи”, која је одржана 10. маја 2017. године у Бечу, Аустрија. Конференцију је организовало Савезно министарство за пољопривреду, шумарство, околиш и водопривреду Републике Аустрије у сарадњи са Сталном радном групом за регионални рурални развој у Југоисточној Европи (Regional Rural Development Standing Working Group in South East Europe, SWG) и Дунав Соја иницијативом.

Циљ конференције био је потицај одрживом руралном развоју и пољопривреди без ГМО-а, која је веома значајна за безбједност хране, социо-економске прилике у региону, одрживост породичних пољопривредних газдинстава, као и за укупну популацију у региону.

Bec

 

Директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине упознао је учеснике конференције са недавним доношењем “Смјерница за утврђивање процеса производње и означавања хране произведене без генетички модификованих организама (ГМО)” и “Смјерница за контролу производње без генетички модификованих организама (ГМО) засноване на ризику”. Овим документима утврђена су правила за производњу без ГМО-а за све фазе у хранидбеном ланцу, као и за кориштење адекватних термина за потребе означавања, презентовања и оглашавања. Донесене су како би се осигурала сљедивост, транспарентност и контрола производних процеса, те заштита интереса потрошача.

На маргинама конференције разговарано је и о превазилажењу нецаринских баријера при трговини храном са којима се суочавају чланице Средњоевропског уговора о слободној трговини (Central European Free Trade Association, CEFTA), међу којима је и Босна и Херцеговина.