L. monocytogenes: Технички извјештај и препоруке EFSA i ECDC

Европска агенција за безбједност хране (EFSA) и Европски центар за превенцију и контролу болести (ECDC) објавили су 2. јула 2018. године ажурирани технички извјештај у којем се замрзнути кукуруз, а могуће и друго замрзнуто поврће, наводи као вјероватни извор обољења у више земаља узрокованих бактеријом Listeria monocytogenes. У периоду од 2015. – 8. јуна 2018. године у Аустрији, Данској, Финској, Шведској и Уједињеном краљевству пријављено је 47 случајева обољења, укључујући девет смртних случајева.

Доступне информације потврђују да је храна контаминирана у фабрици у Мађарској. Међутим, потребно је наставити истрагу, укључујући детаљно узорковање и анализе, како би се утврдила тачна мјеста контаминације у мађарској творници. Ова препорука односи се и на друге компаније које су у власништву исте комерцијалне групе уколико се открије контаминација погона за прераду.

Мађарска канцеларија за безбједност ланца исхране забранила је 29. јуна 2018. године стављање на тржиште свих врста замрзнутог поврћа и мјешавина замрзнутог поврћа које је произведено у наведеној фабрици између августа 2016. и јуна 2018. године. Такође је наложено хитно повлачење и опозив производа. Ове мјере вјероватно ће значајно смањити ризик по здравље. Све активности замрзавања у овој фабрици су заустављене.

Нови случајеви још увијек су могући обзиром на дуг период инкубације листериозе (до 70 дана), рок трајања замрзнутих производа од кукуруза, конзумирање замрзнутог кукуруза купљеног прије опозива и конзумирање истог без правилне термичке обраде.

Како би се смањио ризик од инфекције, потрошачима се препоручује детаљно кухање замрзнутог поврћа које није припремљено за јело, иако се често ови производи конзумирају без кухања (нпр. у салатама). Препоруке се посебно односе на осјетљиве групе потрошача, као што су старије особе, труднице, дојенчад и одрасли са слабијим имунолошким системом.

Детаљније информације доступне су на сљедећем линку.