На позив Свјетске трговинске организације (WTO), Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO) и Свјетске здравствене организације (WHO), др.сци Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине присуствовао је „Интернационалном форуму о безбједности хране и трговини“ који је одржан у Женеви 23. и 24. априла 2019. године. Представници институција из сектора пољопривреде, здравства и трговине разматрали су трговинске аспекте безбједности хране у свјетлу изазова које доноси дигитализација и убрзани технолошки развој система. Форуму су, између осталих, присуствовали Жозе Грациано да Силва (José Graziano da Silva), генерални директор FAO, Роберто Азеведо (Roberto Azevêdo), генерални директор WTO и Тедрос Адханом Гебрејесус (Tedros Adhanom Ghebreyesus), генерални директор WHO, а обухваћене су три тематске сесије:
- Дигитализација и њезин утјецај на безбједност хране и трговину;
- Омогућавање синергије између безбједности хране и олакшавања трговине и
- Промоција хармонизације легислативе о безбједности хране у периоду промјена и иновација.
У фокусу скупа био је утицај дигиталних иновација на безбједност хране, а посебна пажња посвећена је разматрању модалитета за учешће земаља са ниским дохотком у глобалним трговинским системима. Такође је разматран значај координисаног рада на унапрјеђењу безбједности хране и олакшавању трговине те је с тим у вези наглашена кључна улога Кодекс стандарда у хармонизацији регулаторног оквира за безбједност хране. Сви говорници истакнули су значај партнерства и заједничког рада на државном и интернационалном нивоу.