Обавијест о добровољном повлачењу производа

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине данас је, од стране Нестле Адриатиц БХ Сарајево д.о.о., обавијештена о добровољном повлачењу производа „Житне пахуљице 8 житарица с додатком културе Бифидобацтериум лацтис“, произвођача Нестле Еспана С.А., 39650, Ла Пенила де Цаноyон, Шпанија. Према наводима увозника, ради се о прерађеној храни на бази житарица за дојенчад и малу дјецу која се повлачи из мјера предострожности због сумње у присуство повишених количина тропанских алакалоида. Предмет повлачења су сљедећи производи:

  • Nestle BL 8 Cereals NSA GAB001 6x600gES, серија: 52780291 и
  • Nestle BL 8 Cereals NSA GAB001 6x600gES, серија: 52870291.

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине је предметну обавијест доставила на даље поступање надлежним инспекцијским органима у Босни и Херцеговини. Због потенцијалног ризика по здравље, препоручујемо да се наведени производи не конзумирају.

Тропански алкалоиди су секундарни метаболити који су у природном облику присутни у неким породицама биљака, укључујући купусњаче (Brassicaceae) и помоћнице или крумпировке (Solanaceae). Иако је досад идентифицирано више од 200 врста тропанских алкалоида, према мишљењу Еуропске агенције за безбједност хране (ЕFSА), подаци о њиховом присуству у храни и токсичности још увијек су ограничени.

Фотографија производа:

DSC05807