Обавијест о повлачењу и опозиву производа

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине обавјештава потрошаче о повлачењу и опозиву производа „Corny BIG Dark Choc-Cookies“, број артикла 57250 – сви производи са роком трајања до 25.8.2020., чији је произвођач Schwartauer Werke GmbH & Co. KGaA, Bad Schwartau, Њемачка.

Како се наводи у обавијести произвођача достављеној Агенцији за безбједност хране БиХ,  производ се повлачи због грешке у преводу наведене на паковању гдје је умјесто „пржени кикирики“ на листи састојака наведено „пржени љешњак“, што не одговара саставу производа. Обавијест произвођача можете da преузмете на сљедећем линку.

Дистрибутер производа у Босни и Херцеговини такође је обавијестио Агенцију о мјерама повлачења производа са тржишта.

Имајући у виду да наведени производ представља потенцијални ризик по здравље потрошача који имају развијену алергију на кикирики, Агенција је све расположиве информације доставила на даље поступање надлежним инспекцијским органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ.

У складу са Правилником о пружању информација потрошачима о храни („Службени гласник БиХ“, број 68/13), на декларацији хране обавезно је навођење сваког састојка или помоћног технолошког средства у производњи које може проузрочити алергијске реакције или интолеранције, а које се користи у производњи или преради хране и које је присутно у готовом производу, чак и у промијењеном облику. Кикирики се налази на листи твари или производа који узрокују алергије или интолеранције у Анексу II Правилника о пружању информација потрошачима о храни.

Обавијест се односи искључиво на производ са горе наведеним подацима!