Обиљежен Међународни дан безбједности хране

У присуству бројних високих званица и гостију, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, уз подршку пројекта USAID/Sweden FARMA II, обиљежила је прикладном свечаношћу Међународни дан безбједности хране који је ове године, у складу са Резолуцијом Генералне скупштине УН-а, по први пут обиљежен широм свијета. Свечаност је одржана 7. јуна 2019. године у Градској вијећници у Мостару. У првом дијелу програма представницима надлежних домаћих и међународних институција и удружења обратили су се:

  • Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине,
  • Мирко Шаровић, замјеник предсједавајућег Савјета министара Босне и Херцеговине и министар спољне трговине и економских односа БиХ,
  • Питер Дафи (Peter Duffy), шеф Мисије USAID у БиХ,
  • Златан Вујановић, министар трговине у Влади Федерације БиХ,
  • Мирослав Бојић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске,
  • Маја Дошеновић, програм менаџер Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

Др.сци. Џемил Хајрић, директор Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине, истакнуо је у свом обраћању да безбједност хране има директан утицај на здравље потрошача, економски развој, пољопривреду, обезбјеђење довољних количина хране, приступ тржишту, туризам, биодиверзитет и одрживи развој. Директор Агенције је, између осталог, рекао да је безбједност хране заједничка одговорност државе, научно-истраживачких институција, стручних организација, субјеката у пословању са храном и самих потрошача. У складу са поруком првог Међународног дана безбједности хране, нагласио је да сви имају обавезу да дају свој допринос у очувању безбједности хране.

sdshs2

У другом дијелу програма одржана је промоција монографије „Генетички модификовани организми – стање и перспективе“ чији је издавач Агенција за безбједност хране БиХ. Присутнима су се обратили рецензенти монографије академик проф.др. Ново Пржуљ и проф. др Касим Бајровић, мр.сци Драган Брењо, замјеник директора Агенције за безбједност хране БиХ и проф. др Војислав Тркуља, предсједник Савјета за ГМО и коаутор монографије.

sdsh22

sdsh3

У музичком дијелу програма наступили су Бруно Вугер, Роберт Сиврић и Иван Звонимир Стејскал, студенти коморне музике Студија музичке умјетности Факултета природословно-математичких и одгојних наука Свеучилишта у Мостару.