Објављен Регистар хране за посебне прехрамбене потребе која је стављена на тржиште Босне и Херцеговине

У складу са одредбама Правилника о храни за посебне прехрамбене потребе („Службени гласник БиХ“, број 72/11), Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине припремила је и објавила на званичном веб сајту Регистар хране за посебне прехрамбене потребе која је стављена на тржиште Босне и Херцеговине.

Регистар тренутно садржи основне податке о 63 производа који се налазе на тржишту Босне и Херцеговине, а спадају у једну од категорија хране за посебне прехрамбене потребе.

Храна за посебне прехрамбене потребе је храна која се, захваљујући свом посебном саставу или посебном начину производње, јасно разликује од прехрамбених производа намијењених за уобичајену употребу који су подобни за њихове прехрамбене сврхе и који су рекламирани на такав начин да укажу на такву подобност.

У храну за посебне прехрамбене потребе, у складу са одредбама Правилника о храни за посебне прехрамбене потребе, спадају:

  • формуле за дојенчад и формуле након дојења,
  • прерађена храна на бази житарица и дјечја храна за дојенчад и малу дјецу,
  • храна намијењена за употребу у енергетски ограниченим дијетама за смањење тјелесне тежине,
  • храна намијењена лицима са сметњама у метаболизму угљених хидрата (дијабетес),
  • храна намијењена за стања повећаних тјелесних активности, посебно за спортисте,
  • дијетална храна за посебне медицинске потребе,
  • храна прикладна за посебне прехрамбене потребе која не припада напријед наведеним категоријама.

У складу са чланом 15. Правилника о храни за посебне прехрамбене потребе, ако се након детаљне процјене утврди да храна за посебне прехрамбене потребе која не припада нити једној групи наведеној у члану 4. овог правилника или да угрожава здравље људи, а налази се у слободном промету у Босни и Херцеговини, Агенција у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко Дистрикта Босне и Херцеговине може привремено обуставити или ограничити стављање на тржиште такве хране на подручју Босне и Херцеговине.