Одржан циклус радионица о декларисању производа од меса и млијека, нутритивним вриједностима и прехрамбеним адитивима

У склопу пројекта „Унапрјеђење система безбједности хране у БиХ“, Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине у сарадњи са Чешком развојном агенцијом, организовала је радионице под називом „Декларисање производа од меса и млијека, нутритивне вриједности и прехрамбени адитиви“ на којима је учествовало 75 представника надлежних институција у Босни и Херцеговини и субјеката у пословању са храном. Радионице су одржане у периоду од 3. – 7. октобра 2019. године у Сарајеву, Мостару и Лакташима.

Кроз презентације Јана Росмуса (Чешка развојна агенција) и Ленке Седлацков, (Државни ветеринарски институт, Праг), учесници радионице упознати су са легислативом и праксом Европске уније у сљедећим областима:

  • Адитиви у храни – легислатива и практични примјери;
  • Декларисање хране- легислатива и практични примјери;
  • Анализа адитива у храни и
  • Нутритивна вриједност и калкулације нутритивне вриједности хране.

Radionica Sa

Radionica Mo

Radionica BL

 

Пројекат „Унапрјеђење система безбједности хране у Босни и Херцеговини“ финансира Чешка развојна агенција. Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта БиХ, корисник је пројекта у дијелу који се односи на подршку успостављању пилот система за контролу адитива у храни. Пројекат је у потпуности усаглашен са препорукама Европске комисије за област безбједности хране.