Одржан састанак Мреже организација у области безбједности хране и хране за животиње

Први састанак Мреже организација у области безбједности хране и хране за животиње која је формирана са циљем промовисања активне научне, стручне и техничке сарадње у области безбједности хране и хране за животиње у Босни и Херцеговини одржан је 5. новембра 2019. године у Мостару.

На састанку су учествовали представници 13 института, завода и факултета из Босне и Херцеговине који су размијенили мишљења и приједлоге о могућностима сарадње у оквиру Мреже организација. Представници Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине представили су модел размјене информација у оквиру Мреже, као и могућност посредовања Агенције у повезивању са институцијама из земаља Европске уније.

Чланице Мреже такође су упознате са могућношћу исказивања интереса за пројекте доступне у оквиру „EU Risk assessment agende/EU RAA“ Европске агенције за сигурност хране (European Food Safety Agency, EFSA), као и са другим могућностима сарадње са EFSA-ом посредством Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине као контакт тачке EFSA-e.

Мрежа организација у области безбједности хране и хране за животиње у Босни и Херцеговини формирана је на основу пријава на јавни позив Агенције за безбједност хране Босне и Херцеговине од 17. јуна 2019. године, а досад јој је приступило 16 института, завода и факултета.

mreza sastanak2

 

m.o3

 

Услови које одређена организација треба да испуњава да би била уврштена у Мрежу организација у области безбједности хране и хране за животиње, као и одговарајући обрасци за пријаву доступни су на сљедећем линку.